Een derde jongeren stemt niet, Nationale Jeugdraad trekt aan de bel

NJR lanceert campagne met watvindjijbelangrijk.org, een partijenpodcast en de Jongerenkieswijzer om afhakers wakker te schudden

ALLES = politiek. Zo luidt de nieuwe campagne van de grootste jongerenorganisatie van ons land. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht vindt de Nationale Jeugdraad het een gemiste kans dat een derde van de jongeren niet stemt. Dat gaat namelijk om een half miljoen stemmen, en dat is heel veel invloed. Hoogste tijd dus dat deze jongeren wél van zich laten horen. 

Waarom deze campagne?

Nog altijd voelen vele jongeren weinig enthousiasme om zich tijdens de verkiezingen naar de stembus te begeven. Een derde stemt niet. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren zich niet vertegenwoordigd voelen in de politiek. Ook heerst er het sentiment dat hun stem toch niet uitmaakt. Daarbovenop komt nog het gevoel dat politieke besluiten geen rol spelen in hun leven. Dit alles moet veranderen vindt NJR. Elke stem is namelijk even belangrijk. En dit jongeren laten inzien is het doel van de campagne. Uiteindelijk moeten zoveel mogelijk jongeren op 15, 16 en 17 maart naar de stembus. Dat is hun recht. En onze plicht ze te activeren.

Wat is voor jongeren belangrijk?

Veel jongeren beseffen het niet altijd, maar álles is politiek. Denk aan het coronabeleid, de GGZ, anticonceptie, woningnood, studie en ga zo maar door. Allemaal onderwerpen waar jongeren mee te maken hebben. Daarom lanceert NJR watvindjijbelangrijk.org, een partijenpodcast en de Jongerenkieswijzer.

De campagne

Door de vraag: wat vind jij belangrijk? te stellen worden jongeren op de website aan het denken gezet. Via de compleet vernieuwde Jongerenkieswijzer worden jongeren via relevante stellingen opnieuw aan de tand gevoeld. Daarbovenop worden op de (mobiele) site 12 verschillende thema’s uitgelicht die voor jongeren belangrijk zijn. Dit zijn ook allemaal thema’s die op de politieke agenda staan. Moet de avondklok stoppen? De clubs weer open? Wil je een vaste baan? Je vrienden weer zien? Veilig over straat kunnen? Een fijn huis? Wil jij een normaal inkomen? Je sportclub behouden? Een duurzamer Nederland? Is dat voor jou belangrijk? Verrassing, dat is allemaal politiek. 

Initiatiefnemers

Welke partij past het best bij jou als jongere? Daarvoor kun je dus de Jongerenkieswijzer invullen. NJR is samen met IZI Solutions initiatiefnemer van deze kieswijzer. Ook zoekt NJR bewust samenwerking met alle organisaties met een jongerenachterban: scholen, bedrijven, sportclubs, etc. Door elkaar te versterken kunnen we die ‘een derde van de jongeren’ bereiken en activeren om hun keuze te maken én te gaan stemmen.

De campagne en de onderdelen zijn te vinden op watvindjijbelangrijk.org

Geef een reactie