Een impressie van het Gorcums Museum 2013-2020

Cultuurwethouder Dick van Zanten en kersverse museumconservator Lisette Colijn kwamen in het Gorcums Museum bijeen om uit handen van oud-conservator Rob Kreszner een kleurrijk boek in ontvangst te nemen: Gorcums Museum 2013-2020, een impressie.

foto’s: Dick Bosch

Aanleiding voor het maken van de publicatie is allereerst het 25 jarig-jubileum van het museum op de huidige locatie, het voormalige stadhuis van Gorinchem.

De coronacrisis zette het afgelopen jaar een streep door alle voorgenomen feestelijkheden. De gebruikelijke expositieopeningen, de jaarlijkse Open Dag, workshops en talloze andere activiteiten gingen niet door. Bovendien viel het afscheid van Rob Kreszner in het water. Na ruim 38 jaar als conservator aan het Gorcums Museum verbonden te zijn geweest, hoopt hij met het boek alsnog iets aan de stad te kunnen teruggeven. Het boek biedt, met een terugblik op de afgelopen jaren, een mooie manier om een aantal mijlpalen van het museum te vieren.

Zeven jaar geleden verscheen in de Historische Reeks van de Historische Vereniging Oud Gorcum de uitgave ‘100 jaar Gorcums Museum, een impressie’. Met het boek dat nu is uitgebracht is het complete verhaal van het museum opgetekend. In het boek passeert een aantal gebeurtenissen vanaf 2013 op een luchtige manier de revue. Ook 25 medewerkers en vrijwilligers die een belangrijke bijdrage leverden aan het succes van het Gorcums Museum komen aan het woord. De Stichting Vrienden van het Gorcums Museum hielp bij de realisatie van het boek. Doordat deze stichting in 2013 is opgericht, identificeert zij zich met de periode die in het boek is beschreven.

Museumconservator Lisette Colijn en Dick van Zanten, wethouder Cultuur, ontvangen van oud-conservator Rob Kreszner het boek 

Het boek omvat een prachtige collectie foto’s, die met name te danken zijn aan huisfotograaf Dick Bosch. Dankzij de vormgeving van studio Frederik de Wal uit Schelluinen biedt het boek zowel in beeld als in tekst een mooi overzicht. De wethouder toonde zich blij verrast door het rijk geïllustreerde boek: ‘Hartstikke leuk om op deze manier terug te kunnen zien en te lezen wat er allemaal is georganiseerd en wie daarbij betrokken waren’, aldus Van Zanten.

Vrienden en vrijwilligers van het museum krijgen het boek gratis toegestuurd. Anderen kunnen het boek tegen betaling van € 10,= bemachtigen door een mailtje te sturen naar a.sahin@gorinchem.nl. Het boek wordt dan, vergezeld van een nota, toegestuurd.

Namens het museum veel lees- en kijkplezier gewenst!

Geef een reactie