Grote brand bij kalksteenfabriek in Vuren

Vrijdagmorgen, 26 februari rond half tien, werd er brand gemeld bij de Kalkzandfabriek Xella aan de Waaldijk in Vuren. Al snel sloegen de vlammen uit het dak en werd opgeschaald naar “zeer grote brand” en Grip 1.

Foto’s © Hulpdiensten Gorinchem

GRIP 1 wil zeggen, dat alle hulpdiensten met elkaar samenwerken. Maar om die hulp goed te organiseren, moeten de hulpdiensten overleggen. Daarom richten de diensten een GRIP-hulpteam in. Eén persoon krijgt de leiding, bijvoorbeeld iemand van de brandweer.

Bij de brand kwam een grote hoeveelheid rook vrij. Veiligheidsregio deed al snel een oproep aan de bewoners in de omtrek om ramen en deuren gesloten te houden en geen mechanische ventilatie in te schakelen.

streetview Google

Meerdere blusvoertuigen en hoogwerkers uit de omgeving zijn uitgerukt. Ook brandweer Gorinchem is met twee blusvoertuigen en ladderwagen ter plaatse. De blusboot uit Tiel kwam ook ter plaatse om het vuur vanaf de Waal te bestrijden. Meetploegen doen onderzoek naar de stoffen die vrijkomen. Rijkswaterstaat zette een drone in om de brand vanuit de lucht te controleren.

De brandweer gaf plm.11.30 uur “brandmeester” maar was nog lange tijd bezig met nablussen. Er zijn geen personen binnen en gelukkig zijn er ook geen gewonden gevallen. De brand is vermoedelijk ontstaan tijdens sloopwerkzaamheden in een leegstaande loods. Of dit juist is wordt door onderzoek nog verder uitgezocht.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider

Geef een reactie