Reizen Waes Nederland

Onze zuiderburen zenden al lange tijd een programma uit met de naam Reizen Waes. Tom Waes is acteur en presentator. Wellicht kent u hem uit de serie “Undercover”, die op de Belgische TV te zien was en ook te bekijken op Netflix.

In Reizen Waes presenteerde Tomt programma’s van een bijzonder soort. Hij reisde de wereld rond en bezocht diverse landen. Daarbij schroomde hij niet om landen te bezoeken welke niet direct tot je favourite vakantiebestemmingen zullen horen. Om er een paar te noemen: Zuid-Soedan, Turkmenistan, Iran, Albanië, Noord-Korea, Venezuela en meer. Ook bracht hij een bezoek aan Tsjernobyl in Oekraïne en had een ontmoeting met een oud vrouwtje dat midden in het gebied woonde en eten bereidde met groenten uit haar eigen tuintje

Gebeurtenissen als de laatst genoemde kwamen in al zijn reizen wel aan bod. Vaak met een groot risico. Elk programma was genieten.

Wegens de coronacrisis konden deze reizen niet meer gemaakt worden. De coronapandemie inspireerde Tom Waes afgelopen jaar tot een roadtrip door zijn thuisland Vlaanderen. Voor “Reizen Waes Vlaanderen” konden kijkers zelf tips insturen met bijzondere plekken, mensen en belevenissen in hun buurt die de presentator zeker moest ontdekken.

Een groot succes in België. Het programma is ook Nederland te zien bij NPO3. Tom Waes verbaasde zich dikwijls over wat zijn eigen Vlaanderen te bieden had. “Jaren reis ik door de wereld”, zei hij vaak, “maar ik ben verbaasd over de vele bijzonderheden die mijn eigen land bieden.”

een zelfgemaakte tankstill uit opname Een-tv

Het concept sloeg zo goed aan dat er nu wordt gedacht aan een “Reizen Waes Nederland”. Nu kunnen Nederlanders tips insturen van plekken die zij interessant vinden en over mensen en gebeurtenissen en over mensen uit hun regio die iets aparts doen en waar andere Nederlanders nog nooit iets van gehoord hebben. Kijk eens op deze site naar een aflevering van “Reizen Waes Vlaanderen” en u begrijpt direct wat de bedoeling is.

Mooi Gorinchem ziet er ook een mooie kans in voor onze stad en schrijven op hun facebook: “Waarom zou Reizen Waes naar Gorinchem moeten komen? Wie heeft dé tip voor een bijzondere activiteit of verhaal? Geen platgetreden paden, maar juist de ‘afwijkende’ dingen maken kans. Vieze lokale gerechten doen het ook altijd goed.” Bovenaan de pagina zie je het gezicht van Waes na het proeven van een “heerlijk” gerecht.

Tips kunt u inzenden naar tips@reizenwaes.be De reeks zal in september bij VPRO te zien zijn, en later in het najaar op het Belgische Eén.

Geef een reactie