Stadsorganist Arjan Versluis in concert: het topje van de ijsberg?

Op zaterdag 13 maart 2021 verzorgde Arjan Versluis, de jubilerende stadsorganist van Gorinchem, een jubileum- en CD presentatie concert via YouTube. In verband met de corona maatregelen is het concert vooraf opgenomen. Om 20:00 gaf de jarige concertgever de aftrap. In een ruim 10 minuten durende inleiding bedankte de jubilaris vele personen.

Ingezonden door G.de Jong

Een toelichting op het “concert” ontbrak ook niet in deze lange monoloog. Het aantal live bezoekers nam zichtbaar af. Gedurende het concert was zichtbaar dat op het hoogtepunt slechts 100 bezoekers live getuige waren van de bezigheden van de organist.

Versluis zette de Toccata van Buxtehude keurig neer als intro van een vooraf groots aangekondigd concert. Duidelijk merkbaar is dat deze muziek op het lijf is geschreven van de concertgever. Het tweede en direct ook helaas het laatste live uitgevoerde literatuurstuk van de avond is keurig vertolkt door Versluis. De verwachtingen waren hoog gespannen. Op zijn YouTube kanaal is bijvoorbeeld de h-moll van J.S. Bach te vinden die wordt uitgevoerd op het Gorkumse orgel. Een werk dat past bij de grandeur en statuur van dit prachtige orgel. Jammer dat een dergelijk werk niet is uitgevoerd.

Vervolgens werden enkele werkjes van Reger afgespeeld van de gepresenteerde CD. Opmerkelijk is dat Versluis juist voor deze kleine werkjes kiest en ze geen live onderdeel laat zijn van het concert.

Waar veel organisten in een of twee dagen een hele CD opnemen. Heeft Versluis 5 dagen nodig gehad over een lange periode: van 3 april 2020 tot 16 oktober 2020. De vraag is of de samenhang op de CD is terug te vinden. Er zal vast een goede reden voor zijn.

Improvisaties
Improvisatie(naar het Latijn: onvoorzien) is het spontaan creëren of bedenken van concepten ter plekke. Helaas was daar tijdens het concert geen sprake van. Versluis heeft alle improvisaties vooraf uitgewerkt. Kritische orgelliefhebbers plaatsen hierbij vaak hun aantekeningen. 

Opmerkelijk en technisch gedurfd was het moment om tijdens het spelen van “de ondergang van het beest”  de motor van het orgel uit te zetten. Dit is vergelijkbaar met tijdens het autorijden het verwijderen van motorolie en stug, moedwillig door blijven rijden. De vooraf bedankte orgelleverancier Dirk van der Meiden zal er blij mee zijn: extra onderhoudswerkzaamheden.

Versluis is 25 jaar organist. Zijn afkomst verloochent hij niet, het is duidelijk merkbaar dat het grootste deel van die jaren zich heeft afgespeeld in kleine kerken en dito orgels. De voorgangers van Versluis, Gerben Budding en Jan Bonefaas hebben vaak en veel grote orgelwerken uitgevoerd. Orgelliefhebbers zijn nieuwsgierig naar wat Verluis nog meer gaat laten zien: “ adel verplicht”. Laten we voor die liefhebbers hopen dat wat Versluis tot op heden heeft laten zien slechts het topje van de ijsberg is geweest. 

Subsidie Gemeente Gorinchem
Sinds april 2019 is Versluis stadsorganist van Gorinchem. In de jaarverslagen van de gemeente Gorinchem is te zien dat Versluis per jaar 1.000 euro ontvangt voor zijn functie van stadsorganist. Ook hier ligt voor Versluis nog een uitdaging.

Geef een reactie