Jan de Sterke (1913) in restauratie

Dan bedoelen we niet de Jan die zichzelf, met zijn paard tussen de knieën, ophees aan de balken van de stadspoort. We hebben nog een Jan de Sterke. Een stoomsleepboot, de kleinste uit de vloot stoomschepen uit Nederland. De vaste ligplaats van Jan de Sterke is in de Lingehaven aan de Ondervloed.

Maar nu is het schip weg van zijn vaste plaats. Jan is weggesleept naar de Scheepswerf Damen in Hardinxveld-Giessendam. Daar zal het stoomschip volledig gerestaureerd worden. Het schip maakt in deze coronatijd geen rondvaarten en ook Sinterklaas wordt op een andere manier onze vestingstad in gesmokkeld is.

Het totale project wordt voor een deel gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfondsen ook donaties hebben hier aan bijgedragen! Het benodigde bedrag van €.45.000,- voor de restauratie kwam voor een groot deel(€.25000,-) van het Prins Bernard Cultuurfonds. Donaties moeten zorgen voor de rest van het geld. Ook u kunt meehelpen om dit prachtige stuk cultuur voor onze vestingstad te behouden.

De Jan de Sterke is een varend monument en wordt door vrijwilligers in stand gehouden. Het is nog 1 van de weinige boten die op kolen vaart en is een graag geziene gast op maritieme evenementen. De verwachting is dat het wel 2022 wordt voor de boot weer kan varen en hopelijk kunnen dan ook weer maritieme evenementen bezocht worden. Het publiek is dan ook weer van harte welkom op de Jan de Sterke voor een rondvaart.”

Stichting Jan de Sterke

Vrijwilligers gezocht

Eigenlijk zijn er op dit moment te weinig vrijwilligers. De Stichting blijft dus zoeken naar mensen die het team willen komen versterken. Mensen met gevoel voor (oude) techniek worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen. Dat kan door een mail te sturen naar info@jandesterke.nl.

Van uw werk uw hobby maken? Stoomboot “Jan de Sterke” is altijd opzoek naar vers bloed. Heeft U passie voor (oude) techniek en beschikt U over vrije tijd. Neem gerust contact op of.

Stichting Jan de Sterke

Geef een reactie