Gezocht: Gorcumse Cyber Agents tegen online gevaar

Hoe weet je of een website veilig is? Wat doe je als gehackt bent? Moeilijke vragen waar zelfs volwassenen niet altijd antwoord op weten. Daarom werkt de gemeente samen met HackShield. Een online game waarin kinderen van 8 tot en met 12 jaar leren hoe ze zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Wie word nog meer Cyber Agent van Gorinchem?

Steeds meer mensen worden het slachtoffer van online boeven: cybercriminelen. Wijkagent Mark den Hartog ziet deze trend al langer. ‘Het is aan de orde van de dag. De criminaliteit heeft zich steeds meer verplaatst van de straat naar online. Het is daarom echt belangrijk dat we de jeugd digibewust en weerbaar maken.’ En daar komt HachkShield om de hoek kijken: een leuke online game waarin de jeugd spelenderwijs de gevaren van het internet en social media leert kennen.

HackShield? Wat is dat dan?

HackShield is dus een online game. Een game met levels waarin spelers puzzels oplossen en vragen beantwoorden die gaan over online veiligheid, zoals hacken, wachtwoorden en phishing. Als de levels zijn uitgespeeld, staan er zogenaamde quests klaar: korte missies die spelers met hun vader, moeder, opa of oma kunnen spelen. ‘Een leuke speelse manier om niet alleen de jeugd bewust te maken van de gevaren, maar ze kunnen tegelijkertijd hun omgeving wijzer maken’, aldus de wijkagent.

Leuk om te spelen

De 11-jarige Marciano speelt het spel nu een paar maanden. ‘Mijn moeder kwam het tegen op Facebook en vertelde het. En het is echt leuk’, begint hij te vertellen. ‘Ik ben een gamer en het is gewoon echt leuk. Bovendien leer je er ook echt nog eens wat van. Bijvoorbeeld over social media, de gevaren, hoe je gehackt kan worden en wat je er tegen kan doen.’

Marciano vervolgt enthousiast: ‘Je leert door het spel bijvoorbeeld dat je een wachtwoord moet kiezen dat moeilijk te raden is, dat je alles privé moet houden, geen rare foto’s moet delen en geen data op internet moet zetten. En je leert bijvoorbeeld ook dat je altijd eerst moet kijken of een website betrouwbaar is of niet voordat je erop klikt of iets betaalt. Ook heb ik mijn moeder al geleerd dat ze niet zomaar dingen op social media moet zetten. Dat kan gevaarlijk zijn.’

Niets is wat het lijkt

Marciano somt moeiteloos in één ademteug op wat hij allemaal al heeft meegemaakt in en geleerd heeft van het spel. Hieruit blijkt hoe divers het is en daardoor ook hoe breed online criminaliteit eigenlijk is. Den Hartog vult aan: ‘Zo op een rijtje klinkt het simpel, maar het is echt heel breed. En je merkt ook dat ouders niet altijd weten hoe het internet werkt. Of kinderen internetten uit het zicht van hun ouders. Daarom is het zo belangrijk dat we de kinderen bereiken op een speelse en leuke manier. Voor internet geldt: niets is wat het lijkt.’

Wie wordt Cyber Agent van Gorinchem?

Enthousiast geworden? Meedoen is simpel en kan via joinhackshield.nl. De beste Cyber Agents uit de gemeente worden aan het eind van de campagne officieel gehuldigd door de politie en de burgemeester.

Geef een reactie