Feestdagen en corona

Blijf zo veel mogelijk thuis. Reis alleen als dit noodzakelijk is en ontmoet zo min mogelijk mensen. De huidige coronamaatregelen gelden ook tijdens Pasen, de Ramadan en Koningsdag. Dat is voor veel mensen moeilijk, maar noodzakelijk om coronabesmettingen tegen te gaan.

Personen thuis ontvangen

De huidige coronamaatregelen gelden ook tijdens de komende feestdagen en de ramadan. Ontvang thuis niet meer dan 1 gast per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. U kunt deze dagen dus doorbrengen met mensen uit uw eigen huishouden of met 1 iemand van buiten uw eigen huishouden. Zo kunt u bijvoorbeeld met het eigen gezin paaseieren zoeken of met een vriend(in) gezamenlijk het Suikerfeest vieren.

Uiteraard is het ook mogelijk om digitale bijeenkomsten te organiseren. Bijvoorbeeld digitaal een religieuze dienst volgen.

Basisregels tijdens de feestdagen

De basisregels blijven ook tijdens deze dagen gelden. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie. Houd u daarom ook tijdens deze dagen aan de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus: was vaak en goed uw handen, houd 1,5 meter afstand van anderen. En blijf thuis bij klachten en laat u gelijk testen. Zo geeft u corona geen kans.

Geen evenementen mogelijk

Momenteel zijn geen evenementen mogelijk. Voor kinderen tot en met 17 jaar kunnen wel activiteiten georganiseerd worden. Bijvoorbeeld door lokale welzijnsinstanties of een lokale (sport)vereniging. Zo kan bijvoorbeeld een kleinschalige sport- en spelmiddag met een Pasen thema op de lokale sportverenging georganiseerd worden. Hierbij mogen volwassen begeleiders aanwezig zijn, net zoals bij sport. Er mogen geen volwassen toeschouwers aanwezig zijn tijdens de activiteiten. Neem hiervoor contact op met de lokale autoriteiten.

De huidige maatregelen gelden tot en met 20 april 2021. Op 13 april is de volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk in. De maatregelen kunnen dus tussentijds wijzigen. Dit kan van invloed zijn op hoe u deze dagen kunt invullen. Houd daarom de maatregelen goed in de gaten.

Algemeen

Is er een uitzondering op de avondklok voor religieuze diensten en bijeenkomsten?

Het bijeenkomen voor religieuze diensten valt niet onder de uitzondering van de avondklok. Het is daarom niet mogelijk om na de avondklok naar de kerk, synagoge of moskee te gaan. Het is wel mogelijk om online aan diensten deel te nemen. Of om thuis met het eigen huishouden diensten uit te voeren.

Ramadan

Is het mogelijk om met mensen buiten het huishouden samen te komen voor de Iftar?

Het is mogelijk om 1 persoon van buiten het huishouden per dag te ontmoeten. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Dit mag natuurlijk ook voor de Iftar. Hierbij moet u wel rekening houden met de avondklok. Dit kan betekenen dat het alleen mogelijk is om de Iftar  samen door te brengen met iemand die in de buurt woont.

Koningsdag

Is het mogelijk om een (kinder)vrijmarkt te organiseren?

Momenteel is het niet mogelijk om evenementen te organiseren. Het organiseren van een (kinder)vrijmarkt is daarom niet mogelijk. Het doel van deze maatregelen is om zoveel mogelijk beweging tegen te gaan om daarmee besmettingen te voorkomen. Gelijktijdig geldt er voor winkeliers dat zij verantwoordelijk zijn voor een sobere uitstraling van het afhaalpunt om groepsvorming te voorkomen. Het is aan de lokale autoriteiten om hier verder invulling aan te geven.

Kan ik naar Eindhoven gaan om bij het bezoek van het koningspaar aanwezig te zijn?

De gemeente Eindhoven roept iedereen op om thuis te blijven, omdat fysieke evenementen niet mogelijk zijn. Wel is het bezoek van het koningspaar te volgen via de NOS en Koningsdageindhoven.nl.

Geef een reactie