Nieuwe pauze vaccinatie met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar

Het ministerie van VWS heeft besloten om vandaag, op 2 april, uit voorzorg per direct het vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca tot en met woensdag 7 april te pauzeren voor alle personen onder de 60 jaar (geboren in 1961 of later). Dit besluit is genomen nadat er in Nederland twee nieuwe (in totaal vijf) meldingen van uitgebreide trombose in combinatie met verlaagde bloedplaatjes zijn gedaan bij bijwerkingencentrum Lareb.

Vooralsnog is er nog geen advies om mensen die nu tijdelijk geen vaccinatie met AstraZeneca krijgen een alternatief vaccin aan te bieden. Op dit moment doet het Europese geneesmiddelenbewakingscomité van de EMA (de PRAC) onderzoek naar deze mogelijke zeldzame maar zeer ernstige bijwerking. Resultaten van dit onderzoek worden woensdag 7 april verwacht.

Dan wordt een nieuwe afweging gemaakt over de inzet van AstraZeneca. Deze voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met AstraZeneca voor mensen die in 1960 of eerder geboren zijn. Zie voor meer informatie het RIVM-nieuwsbericht en de veelgestelde vragen die zo snel mogelijk zullen worden aangepast.

Geef een reactie