Ophef in Hartje Gorkum

In de bijna lege winkelstraten van Gorinchem hadden verschillende winkeliers toch maar hun reclameborden geplaats. Tegen de gevel, zoals afgesproken tijdens een rondgang met Hartje Gorkum en de gemeente. Groot was de verwondering van de winkeliers die dinsdag BOA’s door de binnenstad zagen lopen met speciale aandacht voor die reclameborden. De BOA’s gingen langs alle niet essentiële om de winkeliers te vertellen dat zij hun reclameborden naar binnen moesten halen. Dat mocht niet en de middenstanders liepen het risico op een hoge boete van €.4000,–.

foto: facebook

Op facebook heeft Jacky’s Nail&Beautysalon geen goed woord over voor deze actie: “Dank je wel gemeente Gorinchem voor deze “ondersteuning”. De straten waren al leeg en nu nog leger. Wij winkeliers pikken dit niet langer. Jacky“.

Roel Bronkhorst van Hartje Gorkum werd door de winkeliers op de hoogte gebracht van deze actie van de BOA’s, die daarbij ook foto’s hadden gemaakt van de borden. Bronkhorst kwam in actie en wachtte de BOA’s op maar kon hen er niet van afbrengen. Zij gingen verder met hun handelingen. Dat is ze niet kwalijk te nemen, want de opdracht komt van de gemeente en dat is tenslotte hun baas. Daarop nam Bronkhorst contact op met de gemeente. ,,De BOA’s hadden de opdracht gekregen om alle ‘funshoppen’ bevorderende activiteiten de kop in te drukken. Ze volgden daarbij de landelijke richtlijnen en waren daarom op pad gestuurd.”

“Als ondernemer doe je je stinkende best om toch nog een klant te lokken en dan krijg je dit?”, schrijft Jacky’s Nail&Beautysalon in de Stad Gorinchem. “Dit is zo jammer en niet handig van de gemeente. Elke vorm van empathie ontbreekt, waarom is er vooraf geen overleg. Zo jammer, dat de gemeente ‘geen greintje’ empathie toont en dat er zo met ondernemers wordt gegaan”.

De reacties van de winkeliers zijn wel begrijpelijk. Ze verdienen bijna niets omdat ze al lange tijd gesloten zijn. Een BOA komt je dan vertellen dat je €.4000,– boete kan krijgen als een je een sandwichbord tegen je gevel zetten. Moeten de naam en andere reclame uitingen nu ook van de gevel geschroefd worden?

Dat de meeste mensen achter de winkelier staan is duidelijk. Daar is facebook wel te lezen. Zie enkele opmerkingen op facebook.

  • Bij de wereldwinkel kregen we te horen dat we luifel niet naar beneden mochten doen, deur moet dicht, geen bord of tafel buiten ….triest
  • De kloof tussen burgers/ondernemers en de politiek wordt alleen maar groter. Hoe kansloos is dit zeg.
  • Geef iemand de macht over anderen en ze zullen het misbruiken….. zo werkt dat in de wereld
  • Opgelegde regels opgesteld door het nu geldende geschreven recht maar ook mij inziens door het ongeschreven recht. Een voorbeeld van dat ongeschreven recht is de regel in Redelijkheid en Billijkheid dit moet toch van toepassing zijn in deze zware tijd voor de ondernemers in de binnenstad van het mooie Gorinchem. Laten we elkaar op deze regel blijven behandelen en meer respect en begrip voor elkaar kunnen opbrengen.
  • Bord aan de gevel of sandwich bord. De gehele Gorinchemse binnenstad sterft uit, de ene na de andere sluit de deuren om (weer) een plek te maken voor (weer) een andere (tijdelijke) winkel. Maar ja.. waar haalt de gemeente dan het geld op, bij de terras- en restaurant bezoekers, nee? Vanuit parkeergelden, nee ook niet? Dan vanuit de havenbezoekers, goh ook niet? Even denken hoor, och gos ja natuurlijk, bij de enige zielen die de binnenstad nog een beetje “bewoonbaar” houden, de op de afgrond zijnde cruciale winkels! Nog even hadden die BOA’s wel eerst netjes een winkelafspraak gemaakt? Ze kunnen best 4 uur later terugkomen om die bon te komen uitschrijven. Waarschijnlijk hebben ze toch niets anders te doen (dan ondernemertje pesten!)
  • Ik zie wel ns een advertentie langs komen van n makelaar die een huis in de verkoop heeft, in Bruisende stad Gorinchem..ik lig dan in n deuk!

Geef een reactie