Vaccin AstraZeneca (Vaxzevria®)

Waarschijnlijk is er een verband tussen het vaccin Vaxzevria® en de zeer zeldzame combinatie van stolselvorming en een laag aantal bloedplaatjes. Dit concludeerde het geneesmiddelen bewakingscomité PRAC van het Europees medicijnagentschap (EMA) afgelopen woensdag. Een precieze oorzaak van deze bijwerking is nog niet bekend. Een mogelijke verklaring voor dit specifieke ziektebeeld, ook beschreven als VIPIT (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia), is een reactie van het afweersysteem.

In de bijsluiter en productinformatie van Vaxzevria® zal dit ziektebeeld nu opgenomen gaan worden als zeer zeldzame bijwerking. Zie voor meer informatie ook de toelichting van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

De Gezondheidsraad heeft gisteren geadviseerd om door te gaan met het vaccineren van 60-plussers met Vaxzevria®. Voor andere leeftijdsgroepen adviseert zij een van de andere vaccins te gebruiken. De Gezondheidsraad benadrukt dat mensen die al een eerste vaccinatie met Vaxzevria® hebben ontvangen, conform het advies van het EMA, een tweede vaccinatie met dit vaccin kunnen krijgen. Er zijn tot op heden geen gevallen van deze zeldzame bijwerking gemeld na een tweede vaccinatie met Vaxzevria®

De minister heeft besloten het advies van de Gezondheidsraad te volgen. Voor een aantal groepen betekent dit dat zij met een ander vaccin gevaccineerd zullen gaan worden. Op dit moment wordt bekeken hoe deze aanpassing het beste doorgevoerd kan worden.

Geef een reactie