Toen en nu

Er is al eens een boekje verschenen met foto’s van Gorinchem. In het boekje stonden steeds twee afbeeldingen bij elkaar. Een uit een ver verleden en een zoals het er nu uitzag. Het was prima manier om de veranderingen in de vestingstad te vergelijken.

De wijkbeheerder/huismeester van appartementencomplex Lindeborg in de Haarstraat, Ad de Kuiper, trof een oude foto aan van het Zieken Gasthuis dat vroeger op deze plaats stond. De foto zou tussen 1910 en 1920 gemaakt zijn. Hierop is ook het ontsmettingshuis van die tijd te zien. Even goed kijken en je ziet dat er personen met een mondkapje voor het Zieken-Gasthuis staan.

Deze week werd een foto gemaakt vanaf dezelfde plek waar ruim 100 jaar geleden de fotograaf had gestaan en werd er door Astrid Wijdekop een foto van de huidige situatie gemaakt. De geschiedenis herhaald zich, want corona maakt, dat er ook nu mondkapjes gedragen worden.

Het Zieken Gasthuis werd uiteindelijk gesloopt. Alleen de voorgevel bleef staan.

Een stukje geschiedenis bleef echter voor Gorinchem bewaard. Achter de gevel kwamen woningen. Eerst voor bejaarden, zoals de borden bij de bouw aangaven, met diverse voorzieningen voor de bewoners. Tegenwoordig is het een appartementencomplex van Poort6.

Archieffoto’s

Geef een reactie