En dan staat ineens de brandweer voor de deur!

Normaal is er iets vervelends aan de hand als er een brandweer voor je huis verschijnt. Bekijk je deze brandweer iets beter, dan zie je dat het een bijzondere brandweer is. Namelijk de stoomspuit van Stichting Stoomspuit Gorkum. Twee paarden ervoor met daarachter de blusinstallatie met een rokende pijp.

beelden uit film

Helemaal achterop een brandweerman, niet met een blauw pak zoals de andere brandweerlieden, maar een met oranje pak en vrolijke hoed op. Correctie: Het is geen brandweerman maar een brandweervrouw. Dan blijkt de brandweervrouw Reinie Melissant-Briene, burgemeester van Gorinchem te zijn.

De burgemeester klimt van de kar af en belt aan bij Marjan de Ridder. Marjan zelf doet de deur open en ziet verbaasd de hele kermis voor de deur. “Ik heb een heugelijke boodschap voor u”, zegt de burgemeester tegen haar. “O”, is het simpele antwoord van Marjan.

Dan vertelt de burgemeester haar dat zij een Koninklijke Onderscheiding krijgt. Zij wordt onderscheiden tot “Ridder in de Orde van Oranje Nassau”.

Gefeliciteerd Marjan.

editer: Boudewijn Venekamp

Mevrouw De Ridder – de Ruiter was van juni 2010 tot juni 2016 in dienst als assistent bondscoach en manager van het Nederlands handvoortbewogen rolstoelhockeyteam bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB). Omdat de KNHB het Nederlandse team niet meer financieel ondersteunt, heeft mevrouw De Ridder- de Ruiter deze activiteit samen met de coach van het Nederlandse team op vrijwillige basis voortgezet. Zij speelde een cruciale rol in de organisatorische en technische zaken. En daarnaast ook in de sponsorwerving, waarmee jaarlijks een aantal trainingen en een internationaal toernooi kon worden gerealiseerd.

Maar al vanaf halverwege de jaren 70 is mevrouw De Ridder – de Ruiter vrijwilliger bij de hockeyvereniging G.H.C. Rapid te Gorinchem. Zij was trainer, coördinator, teamleider en introduceerde maatschappelijke stage. Zij maakte deel uit van vele commissies en organiseerde trainingskampen en activiteiten. In 1988 richtte zij het team rolstoelhockey op. Zij trainde en coachte het team. Momenteel is mevrouw De Ridder – de Ruiter technisch hockey manager, coördinator stage en coördinator van de Rapid Rollers (rolstoelhockey).

Vanaf 1988 tot heden is mevrouw De Ridder – de Ruiter vrijwilliger bij en secretaris van de Stichting Buurtweb Wijdschild.nl te Gorinchem. De stichting zet zich in voor de buurtparticipatie. Ook is zij bestuurslid van de landelijke werkgroep Rolstoelhockey van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en droeg zij bij aan de ontwikkeling van aangepaste sporten, met name het rolstoelhockey. Zij realiseerde dat Ehockey (elektrisch voortbewogen) en H-Hockey (handvoortbewogen) werden ondergebracht bij de KNHB en dat er in 2010 Nederlandse teams werden gestart. Het Nederlandse team speelt momenteel in de top-3 van de wereld.

Van 2012 tot heden is mevrouw De Ridder – de Ruiter bestuurslid van het International Committee Wheelchair Floorball. Zij zet zich in voor het internationaal ontwikkelen van de sport, met als doel het rolstoelhockey een Paralympische sport te maken. Mevrouw De Ridder – de Ruiter is daarnaast jurylid vanuit het International Powerchair Hockey bij Europese en Wereld kampioenschappen.

Voor bovenstaande bijzondere inzet op landelijk niveau voor rolstoelhockey en omdat mevrouw De Ridder – de Ruiter zich geruime tijd enorm voor de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd, ontvangt zij deze zeer verdiende Koninklijke Onderscheiding.

Geef een reactie