Esmay ook boos op Hugo de Jonge

Demissionair Hugo de Jonge maakte deze week op de persconferentie een opmerking richting Kunt en Cultuur die grote verontwaardiging opwekte bij allen die een warm hart hebben voor deze sector. Op een vraag waarom de musea, muziekpodia, theaters en bioscopen gesloten blijven, terwijl bijvoorbeeld bij winkels als de Primarkt of Ikea gewoon toegankelijk zijn en er zelfs geen negatieve tekst hoeft worden voorgelegd. De Jonge maakte hierbij de opmerking dat iedereen graag naar kunst gaat maar dat je best een dagje zonder kon. Hij vergat waarschijnlijk dat deze sector al ruim een jaar plat ligt.

Tijdens het Tweede Kamerdebat maakte hij het er niet beter op. Toen maakte hij de opmerking in de zin van: “Als je niet naar het theater kan, kijk je thuis toch een DVD.” Vooral dit laatste werd hem door de Cultuursector zeer kwalijk genomen en riep de vraag of dit demissionaire kabinet met dédain naar kunst en cultuur kijkt. 

Ons Gorkumse multitalent Esmay Usmany was een van de artiesten die zich terecht ontzettend stoorde aan de uitspraken van de Jonge.

Op Linkedln stak zij haar ongenoegen richting De Jonge niet onder toneelstoelen- of banken. Zij schrijft hierop:
Onze hele cultuursector ligt al ruim een jaar plat met nul uitzicht op dat het komende periode beter zal gaan. Al ruim een jaar proberen we op andere manier toch nog aan het werk te blijven. En weet je waarom? Simpelweg omdat ons hart klopt voor kunst en cultuur. We zullen nooit kunnen definiëren wat het betekent om een ​​kunstenaar te zijn, want kunstenaar zijn betekent creativiteit belichamen. En dat is een gevoel. Dat is een hoop, een oneindige behoefte om wat dan ook te creëren. Je ademt het in en uit, als een levensbehoefte.

Alle mensen in onze sector kunnen nauwelijks nog hun hoofd boven water houden en theaters, muziekpodia en musea vallen langzaam om. Demissionair Hugo de Jonge denkt daar blijkbaar anders over en zijn opmerking is keiharde sneer naar onze ó zo belangrijke sector.

Wat mij betreft heeft zij gelijk.

Geef een reactie