Nieuwste generatie lasers werkt veiliger, sneller en secuurder

‘De Ferrari onder de lasers.’ Zo mag uroloog Jaap Nieuwenhuijs de nieuwste aanwinst van het Beatrixziekenhuis graag noemen. De nieuwe laser bevestigt de voorloper rol die de afdeling urologie heeft als het gaat om steenchirurgie. ‘Het is belangrijk om te blijven innoveren en investeren op dit gebied. Met deze laser van de vierde generatie lopen we opnieuw op de troepen vooruit.’

‘We gebruiken de laser hier nu zo’n 11 jaar. Onder meer om nierstenen te verwijderen. Inmiddels doen we zo’n 150 operaties per jaar waarbij de nierstenen gemiddeld tussen de 0,6 en 1,2 cm groot zijn. Tijdens zo’n operatie brengen we de laser door een dunne glasfiber via de plasbuis en de blaas in de nier. En daar doet de laser zijn werk. Via pulserende lichtflitsen, zie het maar als een soort klopjes op de niersteen, maakt de laser de niersteen langzaam kapot. Daardoor kan het gruis van de niersteen worden afgevoerd en is de patiënt weer vrij van klachten.’

Van klapperpistool naar mitrailleur
‘Bij onze eerste laser was een ongewenst bijeffect dat de klopjes ervoor zorgden dat de niersteen regelmatig wegschoot. Wij moesten als het ware met onze laser achter de steen aanrennen in de nier. Met de nieuwe laser is het rennen voorbij. Sterker nog, hiermee kunnen we de steen zelfs naar ons toehalen en bij ons houden. Daarnaast is de snelheid van de laser enorm verhoogd. Het waren ooit 14 klopjes per seconde, het zijn er nu maar liefst 60. In plaats van met een klapperpistool beschieten we de niersteen nu met een mitrailleur.’

Snel, secuur en veilig  
‘Omdat de glasfiber waar we mee werken ook is verbeterd en nu nog slechts  0,2 mm dik is, hoeven we ook minder vaak te spoelen. Alles bij elkaar betekent dit dat we de operatie veel sneller kunnen doen, van gemiddeld een uur naar een half uur en dat we meer secuur kunnen werken. We kunnen hierdoor ook makkelijker grotere stenen behandelen. Omdat we niet meer rond hoeven te rennen en minder vaak hoeven te spoelen, neemt de kans op schade en infecties bij de patiënt aanzienlijk af.’

Voorlopers
‘Samen met collega uroloog Ingrid Koeter heb ik vanaf het eerste begin al ingezet op de lasers binnen de urologie. We wisten dat het een hele belangrijke techniek zou worden. Omdat we er zo vroeg bij waren, zijn we echt voorlopers geworden in Nederland. Ik ben ook eigenlijk wel een soort ambassadeur als het om deze lasertechniek gaat en geef hierover regelmatig les aan collega’s uit Nederland en België. Ingrid en ik zijn trots op wat we allemaal al hebben bereikt en met het binnenhalen van de nieuwe laser kunnen we ons werk op de meest geavanceerde manier blijven voortzetten.’

Intake, operatie en nazorg
‘Ik ben erg blij dat ik uroloog ben geworden. Ik vind het mooi om te opereren maar koester ook het contact met mijn patiënten. Dat totaalpakket is ook het mooie van mijn werk: ik doe de intake, de operatie en de nazorg. Daar hoort ook bij dat ik kijk hoe een patiënt aan zijn of haar niersteen is gekomen. Dat kan bijvoorbeeld een kwestie zijn van ongezonde
voeding, te veel zout of te weinig drinken. Uit de niersteendeeltje die we terugkrijgen bij het spoelen, kunnen we ook de nodige informatie halen. Ik adviseer iedereen in ieder geval altijd om minstens anderhalve liter per dag te plassen.’       

Winst voor de patiënt  
‘Wat de toekomst ons qua techniek gaat brengen is nog niet helemaal duidelijk. Ik verwacht wel dat de volgende generatie lasers nog sneller en secuurder wordt. En waarschijnlijk is de laser van de toekomst in staat om de niersteen volledig tot stof te verpulveren. Dan hoeven we de niersteenresten niet meer via een glasfiber te voeren maar kan het gewoon op de natuurlijke wijze via de urine. Ook dat is weer winst voor de patiënt.’

Foto: Riva

Geef een reactie