Zwemmen bij de sluis

Deze week kreeg ik een persbericht van de Afdeking Alblasserwaard van Koninklijke BLN-Schuttevaer om aandacht te vragen over gevaarlijke situaties met zwemmers. Personeel in de binnenvaart komt dit in de zomerperiode regelmatig tegen op het water, in en om havens, rivieren, sluizen en bruggen.

Zij schrijven hierover ondermeer: “Zwemmen is gezond, geeft plezier en verkoeling. Voor de duidelijkheid onze branchevereniging is niet tegen zwemmen in open water maar hun doel is u en jou te waarschuwen voor de gevaren. Want op sommige plekken kan het levensgevaarlijk zijn, ‘zelfs’ voor de geoefende zwemmer!” en “Het is ook bijzonder gevaarlijk om van bruggen of hoge kademuren af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien. Ook kan een klaplong of bot- of nekbreuken ontstaan. Ook kan de springer op een schip vallen die zojuist de brug passeert.”

Het bericht schoot door mijn hoofd toen ik op de Havendijk langs de Lingehaven reed en de waaiersluis bij de Korenbrug een stel kinderen van boven op de sluis in het water zag springen. Uiteraard hadden ze veel plezier met het prachtige weer en zwemmen. Dan zie ik plezierjacht onder brug uitschijven. Tegelijk moet ik er niet aan denken dat een kind in het jacht terecht komt in plaats van in het water.

Als ik een paar foto’s maak wordt er gelijk geroepen: “Pas op we worden gefilmd” en direct is het springen afgelopen. Zij lijken dus best te weten dat bij de sluis zwemmen verboden. Ze zwaaien wel naar me. Als ik verder ga wordt de vriendelijkheid minder en hoor ik een van de kinderen achter mij roepen “Het zal wel voor kinderporno zijn.”

Ik ga verder en denk: “Toen ik 10/12 jaar was had ik niet geweten waar ze het over hadden.”

Geef een reactie