Veel kansrijke beroepen in Gorinchem

Vanaf juni 2021 verstrekt UWV in Gorinchem per juni 2021 15% minder WW-uitkeringen dan een jaar eerder. De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel, terwijl er wel onzekerheden blijven door de coronacrisis. Van de openstaande vacatures in de regio heeft drie vierde betrekking op beroepen die voorkomen in het overzicht kansrijke beroepen. Een kwart van de werkzoekenden met WW in arbeidsmarktregio Gorinchem zoekt werk in een kansrijk beroep.
Persbericht: UWV

De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel. De economie groeit in 2021 met 3,2% sterker dan verwacht en meer mensen zullen aan het werk zijn. De toekomst blijft in de context van de coronapandemie onzeker. Het herstel blijkt in Gorinchem onder meer uit het hogere aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal 2021 dan in de voorafgaande kwartalen in 2020. Ook de spanning op de arbeidsmarkt loopt op. UWV gaat er vanuit dat de arbeidsmarkt landelijk in het tweede kwartaal van 2021 weer de typering ‘krap’ krijgt. In verhouding tot het aantal recente werkzoekenden met een WW-uitkering tot een halfjaar zijn er relatief veel openstaande vacatures.

Kansrijke beroepen zijn de meest gevraagde vacatures

In Gorinchem heeft drie vierde van de 2.200 openstaande vacatures aan het eind van het eerste kwartaal 2021 betrekking op kansrijke beroepen die in het landelijk overzicht zijn opgenomen. Het aandeel in het totaal van werkzoekenden met WW en een kansrijk beroep bedraagt een kwart per juni 2021. Een beroep is vooral dan kansrijk voor werkzoekenden als er relatief weinig concurrenten zijn voor de beschikbare vacatures. Monteurs industriële machines & installaties, loodgieters en productieplanners zijn voorbeelden van kansrijke beroepen waarvoor in Gorinchem veel vacatures openstaan. De figuur hieronder toont veel voorkomende vacatures voor kansrijke beroepen.

Meest voorkomende openstaande vacatures voor 9landelijk0 kansrijke beroepen (1ste kwartaal 2021)

Een kwart van de werkzoekenden met een WW-uitkering heeft vanaf juni 2021 in Gorinchem een beroep met een minder gunstige positie op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van beroepen bij deze werkzoekenden zijn: ondersteunend secretariële medewerkers, managers verkoop & marketing, receptionisten & telefonisten en medewerkers bedrijfsrestaurant & horecabuffetten. Het blikveld verbreden bij het zoeken naar werk draagt bij aan grotere kansen op succes. In de praktijk blijkt dat werkzoekenden zich vast kunnen houden aan het oorspronkelijk beroep waarin zij eerder werkzaam waren. Een beroep is deel geworden van hun identiteit. Ze blijven in hun ‘comfortzone’, waaraan opgebouwde kennis en ervaring bijdragen. Vaak zien mensen niet altijd de overeenkomsten tussen hun skills en die welke nodig zijn voor mogelijke alternatieve beroepen. Het overzicht overstapberoepen kan daarbij helpen.

Geef een reactie