Elektrische steppen

Het valt op dat we ook in Gorinchem meer elektrische steppen tegenkomen op de openbare weg. De steppen worden niet alleen bestuurd door kinderen vanaf zo’n 14 jaar, maar ook door volwassenen. buiten de Waterpoort is een geliefd terrein om met zo’n 20 km. per uur rondjes te rijden.

Tevens werden ze ook al gezien in de winkelstraten. Zelf zag ik er een op de Hoogstraat bestuurd door een meisje van (ik schat) zo’n 15 á 16 jaar. Op volle snelheid dwars tussen de wandelaars door. Je moet er niet aan denken dat er iemand geraakt wordt. Dit kan heel vervelend worden door de aangereden wandelaar, maar ook voor de bestuurder. De remweg van elektrische steps is inmiddels ook getest. Deze was tussen de 3,5 en 4,5 meter. De remweg van de goedkopere steps was het langst.

Niet verzekerd

En hoe gaat het dan met de verzekering. De elektrische steps zijn in de regel niet toegestaan op de openbare weg. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg. De step kan in beslag genomen worden. Daarnaast kun je een bekeuring krijgen van 360 euro. Mocht zo’n voertuig betrokken zijn geraakt bij een (verkeers) ongeval, waarbij bij de bestuurder of tegenpartij blijvend letsel heeft opgelopen, dan zijn de kosten niet te overzien. (*ANWB)

Landelijk werd in 2020 het aantal boetes op elektrische step verdrievoudigd in vergelijking met het jaar 2019. Weet waaraan u begint, voor u de openbare weg opgaat!

foto: GP-buro

Geef een reactie