Ook dit jaar nog geen serie Orgelconcertjes in Lutherse Schuilkerk

De succesvolle serie Orgelconcertjes in de Gorcumse Lutherse Schuilkerk wordt ook dit jaar helaas geannuleerd. In deze kleinste en tevens mooiste kerk van Gorinchem is er immers geen mogelijkheid om te voldoen aan de anderhalve metermaatregel.
foto: Bert Walhain

“Jammer, maar het is niet anders” vertelt Nico Blom, organist en organisator van deze succesvolle serie Orgelconcertjes. “De Lutherse Schuilkerk is een prachtig en intiem kerkje waar in de zomermaand van 2018 voor het eerst een serie Orgelconcertjes werd gehouden. Dat was destijds een enorm succes. Tijdens deze eerste concertserie hebben we zelfs mensen helaas de toegang moeten weigeren omdat het kerkje bomvol zat met enthousiaste toehoorders. Een jaar later, in 2019, was deze enorme publieke belangstelling nogmaals het geval.”

De Lutherse Schuilkerk beschikt over een historisch kerkorgel uit 1859, destijds gebouwd door de beroemde orgelbouwer Kam uit Dordrecht. Het is een instrument met een veelzijdig klankpalet. Muziekstukken uit allerlei stijlperiodes van de muziekgeschiedenis klinken hier optimaal.

De serie Orgelconcertjes in de Lutherse Schuilkerk kenmerkt zich ook door een laagdrempeligheid. Alle concertjes waren destijds op zaterdagen in de maand augustus en duurden maximaal drie kwartier. De toegang was altijd gratis, bij de uitgang stond een ludieke hoge hoed waarin een bijdrage kon worden gedaan. Het repertoire was altijd lichtvoetig, geen zware orgelmuziek dus.

We laten organisator Nico Blom nog even aan het woord: “In 2021 moeten we deze serie Orgelconcertjes helaas voor de tweede keer afblazen vanwege de Covid-19 pandemie. Ook dit jaar speelt dit ellendige virus ons immers nog steeds parten. De nationale vaccinatie gaat weliswaar in rap tempo, maar die beroerde anderhalve meter maatregel zie ik voorlopig nog niet verdwijnen. Tsja, dan ben je in zo’n klein schuilkerkje natuurlijk al snel klaar. We kunnen dan maar maximaal 15 bezoekers toelaten. In deze concertserie treden uitsluitend professionele musici op die we graag een redelijk honorarium willen kunnen aanbieden. Je hoeft vervolgens geen groot econoom te zijn om te beseffen dat de serie Orgelconcertjes in 2021 dan niet kan renderen.”

Enfin, niet getreurd. In 2022 komt er zeker een nieuwe serie Orgelconcertjes in de Lutherse Schuilkerk. Organist Nico Blom: “Wat in het vat zit, verzuurt niet. Of, om het met een knipoog naar Luther nog beter te zeggen: we geven de pijp nog niet aan Maarten.”

Geef een reactie