Een helpende hand

Op facebook lezen we het enthousiaste verhaal over Innovatie in de Ouderenzorg. Het gaat over “een helpende hand”, een gehaakte hand voor mensen met dementie. Lees wat de Rivas Zorggroep over deze gehaakte hand schrijven.

Mensen met dementie vinden het vaak prettig om iemands hand vast te houden. Dat geeft een gevoel van rust. Maar hoe graag we ook zouden willen: onze medewerkers kunnen niet de hele dag hand in hand met bewoners zitten. Op de Facebook-pagina van Alzheimer Nederland zagen we dé oplossing: een gehaakte hand.

Willy Weima is werkzaam op locatie Judith Leysterhof en vertelt graag meer: “Een buurvrouw nam de haak-uitdaging aan: zij wilde best proberen een hand te haken naar het voorbeeld van Alzheimer Nederland. En dat is gelukt! Eén van onze bewoners kan nu heerlijk hand in hand zitten, wanneer ze maar wil. Het lijkt haar echt een gevoel van rust en veiligheid te geven. Het geeft haar het gevoel dat er iemand heel nabij is.

Mensen met een beschadigd brein, zoals bij dementie, zijn vaak niet in staat een gesprek te voeren over hoe ze zich voelen. Het gevoel is dan vaak ook veel belangrijker dan een gesprek. Als deze gehaakte hand een gevoel van rust, veiligheid en nabijheid kan bieden, is dat prachtig.”

De buurvrouw haakt ondertussen rustig verder aan nog meer helpende handen.

foto: Rivas

Geef een reactie