Expositie: in verscheidenheid gelijk

Vanaf 18 september 2021 kunt u in het Hamel museum de prachtige expositie “In verscheidenheid gelijk” komen zien. De expositie van de hand van de Gorinchemse fijnschilder Cordula van der Stadt bestaat uit 20 olieverfschilderijen. Op originele en kleurrijke wijze legt zij verbinding tussen Nederland en Zuid-Korea.
Bron: Hendrick Hamel Museum

Cordula: “Ik heb een voorliefde voor andere culturen, stoffen, klederdracht en materialen. Deze aspecten heb ik verweven in de serie ‘In verscheidenheid gelijk’. Met de serie tweeluiken sla ik een brug tussen de culturen van Nederland en Zuid-Korea. Onze Nederlandse cultuur koppelt klederdracht veelal aan plaatsen en streken, terwijl de dracht van de Koreanen veel meer voortkomt uit hun dynastieën. Dat heb ik terug laten komen in enkele van de schilderijen. Als je vluchtig kijkt, lijkt het of er veel en grote verschillen zijn tussen de rituelen van beide landen. Als je beter, langer kijkt dan zie je ineens dat er juist ontzettend veel mooie gelijkenissen zijn! De vorm of versierselen zijn wellicht anders, maar de functie is vaak hetzelfde; een uiting van status, bijvoorbeeld. Je kunt, ondanks de verschillen, aan de manier van kleden zien of iemand getrouwd of van goede of juist eenvoudige komaf is.

Cordula Van der der Stadt

Tijdens de voorbereiding ontdekte Cordula wat een prachtig en veelzijdig land Zuid-Korea is. “Het raakte me echt dat ik zoveel mooie dingen ontdekte over het land. De mensen zijn er zo open en de cultuur zo rijk, het is écht de moeite waard om je in dit prachtige land te verdiepen.”

De schilderijen worden ondersteund door tekst in het Nederlands en Koreaans.

De expositie is te zien tot 31 december 2021.

Geef een reactie