Zalm vernomen, de zalmvisserij van weleer

In 1995 publiceerde journalist Piet Hartman, telg uit een Woercums vissersgeslacht, een reconstructie van de dramatische ondergang van de zalmvisserij op de rivier. Half Woudrichem verdiende ooit zijn brood met het vissen op zalm en andere riviervissen. Het was dringen in de haven met de vele zalmdrijvers en aanverwante visbootjes.

Bij het horen van de kreet: “Zalm vernomen”, waarmee de vissers elkaar waarschuwden, schoten de Woercummers achter hun warme prak vandaan, uit de bedstee, uit de kroeg of waar zij zich op dat moment ook maar bevonden.

Er was zalm te vangen, brood op de plank dus. En daar wilde elke visser graag zijn graantje van meepikken. Dus stormden ze naar buiten, naar de haven, naar de boot en naar de rivier.

In dit fraaie boek, gebonden in hard kaft, met 206 pagina’s en een groot aantal historische foto’s, komen vissers uit de geslachten: Havelaar, Struik, Viveen, van Pelt, Wijnbelt en nog vele anderen uitgebreid aan het woord.

Het boek is al eerder uitgegeven, maar de historie blijft voor altijd levend.

De laatste boeken uit deze oplage zijn nu in de aanbieding en te koop van € 18,50 voor 5,00. Bestellen kan via: info@vogelwacht.eu. ZOLANG DE VOORRAAD STREKT

Geef een reactie