Herdenking bij Indië monument aan Paardenwater

Dinsdagmiddag 28 september kwamen leerlingen van C.S. de Hoven locatie Gilde Vakcollege Techniek en van de OBS De Tweemaster meewerken aan de herdenking bij het Indïë monument aan het Paardenwater te Gorinchem. Dit voor een jaarlijkse herdenking bij het monument in herinnering aan de militairen uit Gorinchem die vielen in Nederlands-Indië bij Politionele acties tussen 1945 en 1949. De namen op het monument zijn: Gerrit Jochens, Thomas Muilwijk, Gerrit Cornelis Ton, Hendrikus den Uijl en Jan Verehij.

Om zo veel mogelijk leerlingen te betrekken bij de Nederlandse traditie van het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, heeft het comité 4 en 5 mei het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ in het leven geroepen. De leerlingen leren door middel van dit project waarom het zo belangrijk is dat we blijven herdenken.

foto: GP-buro
foto: GP-buro

Wethouder Dick van Zanten kegde een krans namens de gemeente. Daarna legden oud-veteranen, nabestaanden en belangstellenden bloemen bij het monument. Tot slot bevestigden de leerlingen allen een rode roos aan het monument.

Na afloop werden de aanwezigen uitgenodigd om op het Gilde een kopje koffie te komen drinken en eventueel wat na te praten over het gebeurde.

Geef een reactie