Actuele onderwerpen bij IFFG

Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) staat bekend om haar actuele wereldcinema, maar kent ook een maatschappelijk karakter. Niet alleen via films besteedt de organisatie aandacht aan actuele thema’s, het IFFG zorgt ook voor verdiepende nagesprekken.
Foto’s: Specials IFFG/ Ferry Verheij

‘Geen twijfel over mogelijk, natuurlijk staat het IFFG ook dit jaar stil bij Coming Out Day’ zegt directeur Anika van der Kevie. ‘Onze organisatie heeft een aantal vaste pijlers in het programma, waaronder mensenrechten en identiteit. Het medium film leent zich perfect om je mee te laten voeren in het verhaal van een ander. Eigenlijk verplaats je je even in iemand anders leven en dat is soms makkelijker dan een gesprek voeren over bepaalde onderwerpen’, aldus van der Kevie. (Meer tekst onder foto)

Zondag 10 oktober om 12.00 uur toont het IFFG in het kader van Coming Out Day de ontroerende film, gebaseerd op de theaterhit uit Bolivia, Tu Me Manques. Het verhaal neemt je mee in het leven van een vader, die er na de dood van zijn zoon, achter komt dat zijn zoon een relatie had met een man. Vader Jorge gaat op zoek naar antwoorden en ontdekt te laat wie zijn zoon was. Om 15.00 uur is de prachtige film Deux, over twee gepensioneerde buurvrouwen die niet alleen hun portiek delen maar ook hun liefde voor elkaar. Dit is echter geheim, totdat één van de twee ziek wordt en zij voor een grote uitdaging komen te staan. Aansluitend vindt er een nagesprek plaats met Eveline van de Putte en Eva Steehouwer. Van de Putte is schrijver en zet zich al ruim 10 jaar in voor roze ouderen. Steehouwer heeft net haar plannen bekend gemaakt voor een  straight vriendelijke sportvereniging in Gorinchem.

In de week van de duurzaamheid staat het IFFG ook stil bij energie, windenergie wel te verstaan. Op dinsdag 12 oktober organiseert het IFFG i.s.m. Stichting Goeie Grutten een boeiende middag met de documentaire Onderstroom in Theater Peeriscoop. Deze middag is kosteloos bij te wonen na aanmelding.

In de documentaire Onderstroom legt filmmaker Jeroen Hoogendoorn vast wat er gebeurt als er rond zijn eigen dorp het grootste windpark van Friesland moet verrijzen. Dicht op de huid volgt hij, als participerend journalist, een actiegroep die tegen de stroom in met een gewaagd burgerinitiatief komt. Door slim verzet en door samenwerking met tegenpartijen lijkt dit een provincie breed succes te gaan worden, totdat er verkiezingen komen. Aansluitend vindt er een debat plaats met de filmmaker, Tine de Moor (professor Erasmus) en Peter Verschoor (Mooi & Duurzaam Gorinchem).

Meer informatie en tickets: www.iffg.nl

Geef een reactie