Thema “Aan het werk” tijdens de Herfstvakantie op Loevestein

Loevestein is 663 jaar oud en wie zo oud is heeft veel verhalen te vertellen. In de herfstvakantie is er weer zo’n speciaal verhaal. Oktober is traditiegetrouw de maand van de geschiedenis, met dit jaar het thema ‘aan het werk’. Loevestein heeft sinds 1358 héél veel verschillende bewoners in en rondom het kasteel gehad. Zij hadden allemaal verschillende beroepen, van kasteelheer tot wasvrouw, alsook een heel aantal ‘vergeten beroepen’ zoals ijzersmid en touwslager. Beleef geschiedenis in het echt en ontdek deze vakantie alles over de oude ambachten van Loevestein.

In het vakantieverhaal wordt gekeken naar de beroepen op Loevestein in de tijd van de Hollandse Waterlinie. Er waren toen vooral gevangenen en soldaten, maar het was in die tijd heel gewoon om je vrouw en kinderen mee te nemen. En die kinderen moeten ook naar school. Loevestein was in feite een klein dorp met beroepen als schoolmeester, bakker, vroedvrouw en dominee. Tegenwoordig zijn er gidsen in plaats van soldaten en is er geen kasteelheer maar een beheerder. En over 100 jaar? Wat voor beroepen zullen er dan zijn? De professionele gidsen vertellen het vakantieverhaal meerdere keren per dag.

Extra activiteiten

“De anderhalve meter regel is verdwenen en daardoor is er ook weer wat meer mogelijk met extra activiteiten,” vertelt beheerder Tim Schrijver enthousiast. “Daar spelen we direct op in. Het thema ‘Aan het werk’ en oude ambachten past perfect bij het decor van ons slot en de vesting.” In de Middeleeuwen reisden de touwslager, vlechter en ijzersmid mee met toernooien en trokken ze van stad naar stad. In de vesting kun je van 21 t/m 24 oktober zelf zien hoe dat in zijn werk ging. De Meyden van Loevestein zijn present om je mee terug te nemen naar vervlogen tijden. In het weekend van 23 en 24 oktober laten zij kinderen op speelse wijze kennis maken met middeleeuwse gebruiken en gewoonten: ambachten, dansen, koken en spelletjes spelen. Om naar te kijken of om zelf mee te doen. Ook is de kasteelschutter dit weekend aanwezig om demonstraties te geven en een wapenschouw. Kijk op de website om te zien welke ambachten er op welke dag zijn. (Meer tekst onder foto)

foto: GP-buro

1001 bommen en granaten

In de herfstvakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve

geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Meer informatie

In de herfstvakantie is Loevestein van 16 t/m 31 oktober elke dag open van 10:00 – 17:00 uur. Kijk voor meer informatie en het dag-programma op https://www.slotloevestein.nl/activiteiten/herfstvakantie/

Geef een reactie