Jongeren willen een plek aan formatietafel: het gaat over onze toekomst

Het gaat niet goed met jongeren in Nederland. We betalen ons blauw aan huur, bouwen grote studieschulden op, kampen met meer somberheid en depressie, wachten maanden op fatsoenlijke (jeugd)zorg en zien onze wereld door een falend klimaatbeleid instorten. Dat is geen nieuw verhaal. Wat wel nieuw is: een eindeloos formatieproces waardoor er op dit moment niets verandert aan de situatie van jongeren. Duidelijk is dat de informateurs oprecht hun best doen, maar partijen lijken zich niet te realiseren hoe urgent de problemen zijn waar we nu mee te maken hebben. Dus nodig ons uit aan de formatietafel, dan helpen we jullie. Wij hebben de plannen namelijk klaarliggen.

Duurt te lang
“Wij hebben de plannen, we wachten enkel al lange tijd op de uitvoering.”, aldus Maurice Knijnenburg namens de jongerenorganisaties. De jongerenorganisaties zijn niet alleen zelf actief, maar zijn ook lid van het SER Jongerenplatform, Coalitie-Y en de Jongeren Denktank Coronacrisis. De jonge generatie heeft namelijk niet stilgezeten en doelt op de stapel plannen die klaarliggen voor, door en over jongeren. Enkele voorbeelden: de verkenning Hoge Verwachtingen uit 2019 (SER Jongerenplatform), het vervolg hierop dat later dit jaar uitkomt, het jongerenmanifest (Coalitie-Y), het advies En nu… Daden! (Jongeren Denktank Coronacrisis), het advies Studeren zonder Druk over een alternatief voor het huidige leenstelsel (SER Jongerenplatform). Jongeren zijn zelf aan de slag gegaan met de ontwikkeling van plannen, want hun toekomst is niet inwisselbaar. Al deze gedragen adviezen, plannen en voorstellen zijn de afgelopen jaren in woorden enthousiast door het kabinet en leden van het kabinet, zoals premier Rutte, ontvangen. Nu komt het aan op daden! We roepen daarom de politiek op om op te houden met kibbelen en wat te gaan betekenen voor (jong) Nederland.

Hamerstuk
We maken het de informateurs daarom makkelijk: nodig ons uit aan de formatietafel en we komen onze plannen toelichten, zoals we bij informateur Hamer eerder deden. We konden toen meepraten over onze toekomst. Laat dat gesprek niet stoppen. Laten we oppakken waar we daar gebleven zijn: een gesprek op inhoud. Onze plannen mogen namelijk geen wisselgeld zijn, maar moeten een hamerstuk zijn: geen deals of onderhandelingen over de toekomst van jongeren. Het hoeft niet lastig te zijn, we helpen graag.

Geef een reactie