Wij…. doorbreken De Cirkel van Geweld

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. “WIJ…doorbreken de cirkel van geweld” is een recent project van Open mind waarmee we, in samenwerking met een grote groep mensen die de cirkel van geweld hebben doorbroken, huiselijk geweld en kindermishandeling beter bespreekbaar willen maken.
foto en video: GP-buro

Maandag 11 oktober werd in Gorinchem door Eelke Kraaijeveld,
wethouder Sociaal Domein en Vicky Bergman (was reeds op jonge leeftijd zelf slachtoffer van seksueel geweld) van organisatie Samen één de buiten-expositie “WIJ…doorbreken de cirkel van geweld geopend”. Na de woorden vertelde Vicky een aangrijpend verhaal over haar ervaringen en hoe zij er uiteindelijk bovenop kwam en nu als ervaringsdeskundige andere met slachtoffers helpt. Ook Mirjam Bakker-Sloop, directeur van Open Mind, vertelde het een en ander over haar ervaringen.

Deze buiten-expositie is, in samenwerking met “Veilig Thuis Zuid-Holland-Zuid, van 11 oktober tot en met 8 november te zien bij Buiten de Waterpoort en maakt onderdeel uit van de regionale aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Zuid-Holland Zuid. (Meer tekst onder foto)

Deze expositie wil huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar maken en zo mede een bijdrage leveren aan het doorbreken van de cirkel van geweld.

De expositie is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis en de regio Zuid-Holland Zuid en is gemaakt door de Stichting Open mind. (Meer tekst onder foto)

2021-10-12_133035
2021-10-12_133220
2021-10-12_134119
2021-10-12_134229
2021-10-12_134502
BdW 1
BdW 3
2021-10-12_134708
2021-10-12_134830
2021-10-12_135213
2021-10-12_135413
BdW 2
2021-10-12_135036
2021-10-12_133810
2021-10-12_133634
2021-10-12_133358
previous arrow
next arrow
Shadow


Veilig voelen

Wethouder Kraaijeveld: “Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt en mee kan doen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het van belang om de signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen en met die signalen iets te doen. Ik ben heel blij dat deze indrukwekkende expositie nu in Gorinchem te zien is. Zodat we huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar kunnen maken.”

Meest voorkomende vorm van geweld

Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen hiervan slachtoffer. Gemeente Gorinchem vraagt samen met organisatie Samen één aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling en wil dit bespreekbaar maken. Huiselijk geweld en kindermishandeling moet stoppen. Vragen stellenDe buiten-expositie Wij …doorbreken de cirkel van geweld is tot en met 8 november 2021 te bezoeken bij Buiten de Waterpoort. Samen één Gorinchem is op woensdag 13 oktober 2021 en vrijdag 15 oktober 2021 van 11.00 uur tot 13.00 uur aanwezig bij de buiten-expositie. Bezoekers kunnen dan vragen stellen over huiselijk geweld, over de expositie en zonodig tips en advies krijgen. 

Talking circle

Samen één verzorgt op woensdag 3 november 2021 van 10.00 tot 12.00 uur een zogenaamde Talking circle. In een veilige omgeving, onder professionele begeleiding en met andere lotgenoten kunnen deelnemers hun eigen verhaal delen en luisteren naar anderen. Aanmelden kan via info@projectspeaknow.nl

Achtergronden

De expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis en de regio Zuid-Holland Zuid en is gemaakt door stichting Open Mind. De stichting brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek.Gorinchem is de eerste stad in de regio waar de landelijk rondreizende expositie te zien is. In Gorinchem werkt gemeente Gorinchem samen met regionale en lokale organisaties zoals Samen één om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. Meer informatie is te vinden op www.stichtingopenmind.nl/wij-gorinchem

4 reacties

 1. Helaas is er nog veel sprake van veel huiselijk geweld of kindermishandeling. En iedereen wil natuurlijk heel graag, dat deze cirkel wordt doorbroken.

  Zet dit goede werk vooral voort !

 2. Wat een prachtige film heeft u gemaakt en foto’s en zo helpt u ook een stem te zijn en door dit hier neer te zetten. Dank u wel en hoop dat vele de stap ook durven te maken en uit hun cirkel van geweld te stappen. Heel fijn dat u er was. Met vriendelijke groeten Vicky Bergman

  • Dag Vicky,
   Ik heb het heel graag gedaan. Ik heb lang genoeg bij de politie gewerkt om te weten, dat er vaak gewelddadige en droevige dingen gebeuren waar kinderen bij betrokken zijn. Daar was ik altijd al verbaasd over. Ik heb zelf twee kinderen waar ik van hun geboorte af en nog steeds van zal houden. Maar als ik jouw verhaal lees, dan kan ik dat niet begrepen. Voor mij ben je een held zoals je ermee omgaat en nu als “ervaringsdeskundige” anderen probeert te helpen en het kenbaar te maken. Dank dat ik erbij mocht zijn. Met groeten van Dries.

   • Beste Dries
    Ik snap je helemaal, wij mijn man en ik hebben ook 1 zoon daar doe je alles voor en je snapt niet dat sommige kinderen meemaken wat ze mee moeten maken. Gelukkig heb ik veel lieve mensen om mij heen en heb ik het allemaal mogen verwerken. En mijn man is super lief voor mij dus ik weet er bestaan hele lieve mannen. ps als je het leuk vind te lezen kun je mijn boek gratis lezen en wie weet kom jij nog iemand tegen die het nodig heeft mag je het gratis delen.
    Dank je wel voor alles alvast en ik ben dankbaar en blij dat ik een stem mag en kan zijn voor hen die nog niet durven te spreken.
    http://www.uqd-edu.eu/messages-LanaB-Boek.html lieve groetjes van mij en ook van mijn man Rolf Bergman.

Geef een reactie