Warm wonen met een betaalbare energierekening

ZUID-HOLLAND – De snel oplopende gasprijzen zijn voor veel huishoudens reden om zich te oriënteren op energiebesparende maatregelen of aardgasvrij wonen. Dit kan tijdens de Duurzame Huizen Route op zaterdag 30 oktober en 6 november. Honderden enthousiaste huiseigenaren stellen hun huis open om uitleg te geven over bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of aardgasvrij wonen. Bezoekers kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl.

Binnenkijken bij Zuid-Hollandse woningen tijdens de Duurzame Huizen Route

Huiseigenaren Marjo en Hans Molengraaf uit Gorinchem doen dit jaar ook mee. Zij maakten hun jaren ’30-woning de afgelopen twaalf jaar duurzamer door onder andere spouwmuurisolatie, een nieuw dak en zonnepanelen. “We zijn altijd wel bezig met het verkleinen van onze footprint en met de vraag of het ook groener kan”, vertelt Marjo. “Bovendien krijg je er meer comfort voor terug! Vroeger stookten we ons helemaal scheel, nu is het in ons huis in de zomer én in de winter veel aangenamer.” Tijdens de Duurzame Huizen Route vertellen Marjo en Hans graag hoe zij de duurzame maatregelen hebben toegepast.


Inschrijven voor een bezoek
Er zijn tal van mogelijkheden om een huis te verduurzamen. Zo kun je al klein beginnen met ledlampen, een slimme thermostaat en tochtstrips. Of je pakt het groter aan door goed te isoleren, een warmtepomp aan te schaffen en vloerverwarming aan te leggen. Huizen met uiteenlopende duurzame maatregelen doen dit jaar mee met de Duurzame Huizen Route. Geïnteresseerden kunnen zich via de website inschrijven bij één of meer van de honderden duurzame huizen in Nederland. Per woning zijn er een maximaal aantal plekken beschikbaar, verdeeld over zaterdag 30 oktober en 6 november.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Drenthe, Friesland, Zeeland, 145 Nederlandse gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij moedigen inwoners aan om op een laagdrempelige manier kennis te maken met duurzaam wonen.

Zelf een duurzaam huis?
Wie zelf stappen heeft gezet om zijn of haar huis te verduurzamen kan zich aanmelden voor de Duurzame Huizen Route 2021 via duurzamehuizenroute.nl/aanmelden

eigen foto

Geef een reactie