Koffie met … Judy Kreft – stichting Freya

Je wilt graag een kindje. Een gewone wens. Toch is vervulling van die kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de zes raakt niet binnen een jaar zwanger. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem. Als dit het geval is, staat je leven op zijn kop. Je kunt dan terecht bij Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Je vindt bij ons informatie, steun en lotgenoten. Ook behartigen wij jouw belangen.
Bron: Rozenobel/Bibliotheek

Ik ben Judy Kreft en ben getrouwd met Jan-Pieter. Samen met onze twee labradoodles Teuntje en Scott en onze katten en konijnen wonen wij in Gorinchem. In 2000 ben ik vrijwilliger geworden bij Freya. Wij hadden op dat moment een behandeltraject van 5 jaar achter de rug, helaas zonder het zo gewenste resultaat. Het contact met lotgenoten heeft mij geholpen om met dit verdriet om te kunnen gaan en de ongewenste kinderloosheid heel langzaamaan een plekje in ons leven te geven.

In 2010 kreeg ik de kans om als werknemer voor Freya aan de slag te gaan en die kans heb ik met beide handen aangegrepen! Ik vind het heel fijn en eervol om te mogen werken voor een vereniging die mij persoonlijk zoveel heeft gegeven en doe mijn best om mensen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen waar dat kan. Alle vrijwilligers en medewerkers van Freya hebben zelf ondervonden wat het is als zwanger worden niet vanzelf gaat. Omdat we allemaal uit ervaring ‘weten hoe het voelt…’ hebben we aan een half woord genoeg om lotgenoten te begrijpen en te ondersteunen.

Ik word maar niet zwanger, wat nu?

Als je zwanger wilt worden, is iedere maand er één te veel voor je gevoel. In 80% van de gevallen ontstaat een spontane zwangerschap binnen een jaar. Als je na dat jaar niet zwanger bent, dan kun je een afspraak maken met de huisarts. Wanneer je ouder bent dan 35jaar, dan is het advies om na 6 maanden onbeschermd vrijen de huisarts te bezoeken. Met de stijgende leeftijd van de vrouw neemt helaas ook de vruchtbaarheid af.

Als de huisarts aanleiding ziet om jullie door te verwijzen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek, is dat best even slikken. Het zwanger worden was iets van jullie samen, maar wordt nu mogelijk een traject waar medisch specialisten bij betrokken worden. Als blijkt dat zwanger worden op de natuurlijke wijze niet lukt, kom je voor veel keuzes te staan. Wil ik eigenlijk wel een vruchtbaarheidsbehandeling? Hoever wil ik gaan om mijn kinderwens te vervullen? Ook heb je ongetwijfeld veel vragen. Wat is er mogelijk nu zwanger worden niet vanzelf gaat? Naar welk ziekenhuis ga ik toe?

Hierover ga ik op dinsdagavond 16 november a.s. graag met jullie in gesprek.  

Samen koffie drinken, mensen ontmoeten en nieuwe kennis opdoen: dat is Koffie met … in het kort. Dus kom en laat je verrassen door interessante presentaties en sprekers. Elke keer staat er een ander onderwerp centraal. Dit varieert van lokale geschiedenis, beroepen, vrijwilligerswerk en levensverhalen. Het onderwerp en de spreker vindt u telkens onder deze inleiding. Na afloop praten we na en wisselen we ervaringen uit.

Koffie met … is een samenwerking tussen Bibliotheek AanZet en Wijkcentrum Rozenobel. Aanmelden voor het bijwonen van de avond via contact@rozenobel.nl (mailto:contact@rozenobel.nl) of 06-18133489

Geef een reactie