Film Mitra maakt diepe indruk

Donderdagavond 11 november organiseerde het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) de jaarlijkse Maand van Respect filmspecial in theater De Nieuwe Doelen. In de coronaproof zaal, waar de stoelen op afstand van elkaar staan, keken bijna 100 bezoekers naar het aangrijpende verhaal over Mitra, de zus van de filmmaker Kaweh Modiri.
foto’s: Ferry Verheij

De film toont het publiek een indringend portret van een moeder die in een onwaarschijnlijke situatie terechtkomt. Zij verliest haar dochter, die na verraad wordt geëxecuteerd. De film slaat een brug tussen de islamitische revolutie in Iran en het hedendaagse leven van de moeder in Nederland. De vraag die als rode draad door de film loopt, kun je je geschiedenis echt achter je laten en iemand echt vergeven?

Modiri kwam speciaal naar Gorinchem om na afloop van de film in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden. Hij baseerde de film, en zijn gelijknamige boek, op het leven van zijn eigen moeder. Het verhaal kruist grenzen en generaties, het zet aan tot nadenken en een gesprek.

Het IFFG besteedt via wereldcinema aandacht aan mondiale thema’s waarbij de mens centraal staat. Maandag 29 november is er weer een Monday Movie Night met de Iranese film Radiograph of a Family. Informatie en tickets via www.iffg.nl

Ferry Verhij

Geef een reactie