Twijfel……

Boodschap burgemeester

Vrijdag 26 november 2021. En weer was er een persconferentie van Rutte en De Jonge. Een vervroegde. Dat beloofde dus niet veel goeds. En inderdaad: weer extra maatregelen. De besmettingscijfers lopen weer op. En de zorg bezwijkt bijna onder het aantal zieken. Het was weer een bittere pil die (horeca)ondernemers, culturele organisaties, sportclubs en noem verder maar op te slikken kregen. En misschien geldt dat ook voor u.

Je zal maar (horeca)ondernemer zijn en in de belangrijke decembermaand nauwelijks omzet kunnen draaien. Je zal als club de avondtrainingen maar af moeten zeggen. Je zal maar een feest willen vieren dat weer niet door kan gaan. Je zal maar…

De maatregelen doen pijn. Veroorzaken verdriet. En een vaststaand perspectief is er niet. Iedere keer blijkt het virus besmettelijker en grilliger dan gehoopt.

En ondertussen worden we bedolven onder een kakafonie van meningen en geluiden. In de talkshows weet de ene gast het nog beter dan de andere. De artikelen in de kranten zijn paginavullend en wie ‘coronavirus’ intypt op z’n computer heeft leesvoer voor jaren.

Ook dichterbij huis worden er vele gesprekken over ‘corona’ gevoerd. Binnen het gezin, in de familiesfeer, in de vriendenkring, bij de kapper en in de winkels. De meningsverschillen lopen dan soms hoog op.

En langzaam daalt bij ons in dat de taal die wij bezigen met betrekking tot deze pandemie misschien niet de juiste taal is. Dat de wereld minder maakbaar is dan termen als ‘dashboard’ en ‘sturen op ic-capaciteit’ doen geloven. Er zijn niet altijd snelle oplossingen. Het is niet altijd zwart of wit. 

Van René Descartes – een Franse wiskundige en filosoof – is de uitspraak ‘Twijfel is het begin van wijsheid’. En Bertrand Russell – een Engelse filosoof en wiskundige – heeft gezegd: ‘De moeilijkheid met de wereld is dat de dommen zelfverzekerd zijn en de verstandigen met twijfel vervuld.’

Misschien moeten we allemaal eens iets meer twijfelen aan onze uitspraken, onze meningen, onze scenario’s en onze theorieën. En meer vragen gaan stellen over wat je waarneemt. Wat je onduidelijk vindt. Waar de ander mee zit. Hoe je betekenisvol kan zijn voor de ander.

Het zou zo maar kunnen dat waar ruimte is voor twijfel, er nieuwe perspectieven ontstaan voor jezelf en de ander. Dan worden we misschien ook iets minder hard naar elkaar. Slaan we een andere toon aan. Kunnen we de ander misschien wat beter verdragen.

Gorinchem heeft zichzelf uitgeroepen tot ‘Stad van Tolerantie’. Tolerantie. Dat betekent ook: elkaars meningen verdragen. Ook al zijn ze niet de jouwe. Ook al zijn ze totaal niet de jouwe.

Misschien een idee om deze week 1 gesprek te voeren met iemand die totaal anders over iets denkt dan u, en alleen maar vragen te stellen? Wie weet levert het u wat op….

Een hartelijke groet,
Reinie Melissant,
Burgemeester.

Geef een reactie