Reactie burgemeester Melissant op aanwijsbesluit acute noodopvang

Burgemeester Reinie Melissant: “We hebben vandaag (dinsdag 14 dec.) het aanwijsbesluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid ontvangen. Gorinchem heeft zich altijd positief opgesteld ten aanzien van de opvang van vluchtelingen. We hebben recent vluchtelingen opgevangen en ook gezegd dat we kleinschalig structureel asielzoekers willen opvangen. Een gemeente die zich zo positief opstelt, zou geen aanwijzing moeten ontvangen.
Beeld uit NOS journaal 11/12/21

Ik ga donderdagavond met de gemeenteraad in gesprek over de aanwijzing. Dat is de plek waar ik het inhoudelijke gesprek wil voeren. Wel alvast dit. Het feit dat er nu aan gemeenten aanwijzingen gegeven worden – en we het vraagstuk van de opvang van vluchtelingen niet meer in goed overleg met elkaar kunnen oplossen – toont het failliet van het huidige opvangsysteem aan. We moeten naar een stelsel van kleinschalige, structurele opvang, verspreid over heel Nederland. Een stelsel dat mee kan ademen met de vluchtelingenstromen. Een stelsel waarin het Rijk samen met vele gemeenten verantwoordelijkheid neemt.”

Geef een reactie