Sfeervolle Kerstvakantie vol verhalen op Loevestein

Een kasteel in sfeervolle kerststemming, dat is Loevestein deze kerstvakantie. Overal fonkelende lichtjes, een mooi gedekte bankettafel, warme chocolademelk en… spannende kerstverhalen. In de geschiedenis van dit stoere kasteel zijn er genoeg echte verhalen te vinden, zoals die over ridder Dirc Loef van Horne. Hoe bracht hij zijn avonden het liefst door? Hij zat in elk geval niet braaf met een boek voor de haard kunnen we je verklappen.
Fotograaf Marcel Köppen, Slot Loevestein

In de grote zael van het kasteel staan drie mooi gedekte tafels, elke uit een andere eeuw, en elk met een eigen verhaal. Professionele museumgidsen vertellen je hoe er in de tijd van ridder Dirc en Hugo de Groot kerst gevierd werd. En wist je dat fortwachtersechtpaar Schanstra in de Eerste Wereldoorlog maar liefst honderden gasten op bezoek kreeg tijdens Kerst? Wie waren dat, en wat stond er op het menu? Naast het vakantieverhaal zijn er dagelijks oudhollandse spellen en kun je je kerstwens schrijven voor in de grote kerstboom op de binnenplaats. Verder is er muziek en zijn er instaprondleidingen. Deze vakantie kun je ook nog de tentoonstelling “400 jaar Hugo de Groot” bezoeken, dit is inbegrepen bij je toegangskaartje.

Meer dan een kilometer kerstverlichting

Beheerders Tim en Jacques zijn er druk mee geweest. Meer dan 1.000 lampjes hebben ze ingedraaid om een kilometer kerstverlichting op te kunnen hangen rondom de vesting. Tel daarbij 500 meter sfeervolle verlichting op die bij de soldatenhuisjes hangt en de 25 kerstbomen en kerstkransen die er zijn en je kunt je wel voorstellen dat het een bijzonder gevoel geeft om deze vakantie Loevestein te bezoeken.

Praktische informatie

Het kerstverhaal op Loevestein wordt verteld van 11 december t/m 9 januari. Het museum is dagelijks open van 10:00 – 17:00 uur, behalve op 1e Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag, dan is het gesloten. Een kaartje koop je online of aan de kassa. Je hebt een coronatoegangsbewijs nodig om een museum te kunnen bezoeken. Uiteraard is het programma onder voorbehoud van de dan geldende corona-maatregelen. Check voor je bezoek daarom de website, www.slotloevestein.nl

Geef een reactie