Zinkend schip op de Merwede

Gepubliceerd op 28 mei 2024 om 09:00

Update: 28 mei - De duwboot die zondagmiddag op de Boven-Merwede bij Gorinchem zonk, is geborgen. Het vaartuig is vervolgens naar een bergingsbedrijf overgebracht.

foto's: @Verkeersleider Tim

Op de rivier de Merwede bij Gorinchem is momenteel een duwboot ( (Xander) aan het zinken. Het zou gaan om een Belgisch schip. Hulpdiensten zijn massaal onderweg. De brandweer zet onder meer duikteams en boten in.

Twee traumahelikopters zijn opgeroepen. Een traumahelikopter vanaf Rotterdam heeft korte tijd aan de grond gestaan aan de kant van Sleeuwijk, de tweede helikopter is geannuleerd.

Vanaf grote afstand is te zien dat het schip inderdaad nog slechts gedeeltelijk boven water ligt. Het schip is vastgemaakt aan een ander schip, waardoor de duwboot nog net boven het water uit komt. De bemanning van de duwboot Xander is op tijd geëvacueerd.

De bergingswerkzaamheden van de gezonken Belgische duwboot Xander zijn zondagavond van start gegaan. Bergingsbedrijf Koek arriveerde met twee bokken om de duwboot te lichten.

De sleepboot en het poederschip bevinden zich aan de Sleeuwijkse zijde nabij het gemaal Altena langs de Merwede. De sleepboot Xander was gekoppeld aan een ander schip. Waarschijnlijk voor het schip stroomafwaarts aan de verkeerde kant van de Merwede.

Drones werden ingezet om te controleren op mogelijke olielekkages. Een maritiem bedrijf voer rond het schip met een scherm om de verspreiding van olie tegen te gaan.

tekst GP-buro en © Hulpdiensten Gorinchem - Max Liet - foto's: Max Liet