Nieuwe expositie “Boeiend” geopend in Gorcums Museum

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 11:51

Zaterdagmiddag werd de nieuwe expositie met de titel ‘Boeiend” in het Gorcums Museum geopend. De expositie schenkt aandacht aan de herdenkingsdagen 1572 & 1672 en blikt terug op de geschiedenis van Gorinchem.
fotp/video: Gp-buro/GP-TV

Boeiend?! Zeker weten! Beide jaren zijn ook voor het verloop van de Gorcumse geschiedenis van grote betekenis geweest. Daarom staan we – op eigentijdse wijze – stil bij beide herdenkingsjaren.

In de tentoonstelling Boeiend?! 1572 plaatsen we het verhaal van de Martelaren van Gorcum in een bredere context. Aan de hand van 4 V’s, Verdraagzaamheid, Verbondenheid, Vrijheid en Verscheidenheid, blikken we terug op 1572, maar ook op andere historische en actuele gebeurtenissen uit de Gorcumse geschiedenis.

In de tentoonstelling Boeiend?! 1672 geven we het podium aan hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door het thema water. Hun werk vormt een ode aan het landschap dat Gorinchem al eeuwenlang omringt.

De opening van de expositie werd zaterdag op een bijzondere en ludieke manier uitgevoerd. De genodigden werden in De Nieuwe Doelen ontvangen. In de theaterzaal twistten Jacoba van Beieren, Willem van Arckel en Napoleon over feiten die zij in de geschiedenis wel of niet goed hadden gedaan.

Hierna verdeelden de aanwezigen zich in drie groepen; rood, wit en blauw. Deze groepen gingen onder leiding van Jacoba, Willem of Napoleon apart van elkaar de stad in. Hiermee trokken zij aardig wat bekijks op de drukke zaterdagmiddag.

Tijdens deze rondwandeling werden vier locatie bezocht waar het publiek werd verrast op een kunstzinnige uiting. De eerste stop was bij de In De Toren waar een duo, bestaande uit zangeres en gitarist, die enige prachtige liederen ten gehore brachten. Ook werd de schuilkerk “In Abrahams Schoot” aan de Kortendijk bezocht. Hier kreeg een Spoken Word artiest het woord. Een andere vorm van kunst werd gepresenteerd in de passage Bloempotsteeg. Vier dansers van BreakSquad gaven daar een wervelende shor met een wasmachine in de hoofdrol.

De rondleiding eindige in het Gorcums Museum waar men de expositie “Boeiend” kon bewonderen en napraten onder het genot van een hapje en een drankje. De expositie duurt tot en met 2 oktober 2022.