Eerste senioren verkeersbeurs Drechtsteden Alblasserwaard

Gepubliceerd op 31 mei 2022 om 10:42

Op vrijdag 10 juni organiseren de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) Drechtsteden en Alblasserwaard en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Zuid-Holland) de eerste verkeersbeurs voor senioren in Zuid-Holland. DOORlopen, DOORtrappen en DOORrijden in het verkeer kan tot je 100ste! Maar wel veilig. Of het nou gaat om (elektrisch) fietsen, autorijden of scootmobiel besturen. Alles komt aan bod.

Iedere belangstellende 55-plusser uit Drechtsteden en Alblasserwaard die op welke manier dan ook deelneemt aan het verkeer is welkom om langs te komen. Er zijn workshops, demonstraties en bezoekers kunnen ook deelnemen aan een fietsparcours, het blindenparcours of een ritje maken in een scootmobiel. Een fietsenmaker kan de eigen fiets of e-bike nakijken

Stijging verkeerslachtoffers

In de doelgroep 50-plussers zijn er in de regio Drechtsteden-Alblasserwaard ruim 800 verkeersongevallen per jaar waarvan 130 ernstig. Helaas is er sinds 2019 een stijgende trend van slachtoffers onder senioren te zien in de regio, maar helaas ook in heel Nederland. Veel ongelukken komen door menselijk gedrag, bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende controle hebben over hun rijwiel of voertuig, het lastig vinden verkeerssituaties in te schatten of gewoonweg niet alle verkeersregels meer kennen. Ook verandert het verkeer door elektrische auto’s, scooters en fietsers.

Al deze aspecten krijgen op vrijdagmiddag 10 juni aandacht, want gezond en veilig mobiel blijven tot je 100ste? Dat kan. Een goede voorbereiding kan daarbij helpen door nu al te bekijken welke hulpmiddelen of alternatieven er zijn en hoe je die gebruikt. Zo kunnen mensen langer gebruik maken van de auto, de (elektrische) fiets of de scootmobiel en blijven deelnemen aan de maatschappij.

Wanneer?

Vrijdagmiddag 10 juni 2022, van 12.00 tot 16.00 uur. Wethouder mobiliteit bij de gemeente Sliedrecht Ton Spek opent de beurs officieel om 12.00 uur.

Programma

De hele middag staan er stands, zijn er doorlopend lezingen en workshops waar u een kijkje kunt nemen, zoals:

  • Hoe blijft u gezond en veilig fietsen?
  • Welke slimme systemen (ADAS) die uw auto nu al heeft zijn handig om toe te passen?
  • Aangepaste vervoermiddelen.
  • Medicijnen in het verkeer?
  • Een quiz over de verkeersregels.
  • Het gebruik van de scootmobiel.
  • Waarom het openbaar vervoer of besloten vervoer?
  • Tips om goed te bewegen.

 

Zie www.doorinhetverkeer.nl voor meer informatie.