Schoon Gorinchem en de Peukenzuiger: Samen voor een schone toekomst

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 om 11:49

Toen ik jaren geleden met deze website begon had ik hier regelmatig een Column op staan. Dit kostte wel de nodige tijd, waardoor de Column verviel. Nu ik wat ruimer in de tijd zit, wil ik mij er toch weer eens aan wagen. Niet volgens een vaste regelmaat, maar wanneer er iets borrelt.

Schoon Gorinchem en de Peukenzuiger: Samen voor een schone toekomst

In de winkelstraten van Gorinchem bruist een beweging die niet alleen de stad, maar ook het bewustzijn van haar inwoners aan het veranderen is. Dit burgerinitiatief, geleid door  "Schoon Gorinchem", brengt enthousiaste Gorkumers samen in een collectieve inspanning om onze stad te transformeren. Een indrukwekkende symbool van hun vastberadenheid en betrokkenheid? De onverschrokken "peukenzuiger".

Peuken, eens beschouwd als onschuldige overblijfselen, hebben zich ontpopt tot een grootstedelijk probleem in steden over de hele wereld, waaronder ons eigen Gorinchem. Ze ontsieren niet alleen onze trottoirs en pleinen, maar belasten ook het milieu op ernstige wijze.

Gewapend met bezems en de onverschrokken peukenzuiger trekken zij ten strijde. tegen dit groeiende probleem. De peukenzuiger, die nauwgezet de peuken uit hoeken en gaten verwijdert en de urgentie van verantwoord afvalbeheer benadrukt.

Schoon Gorinchem's missie reikt verder dan alleen schoonmaken. Ze doen een oproep aan ons allemaal, inclusief de rokers onder ons, om bij te dragen aan een positieve verandering. In een geest van vriendelijkheid en vastberadenheid moedigen ze rokers aan om hun peuken op verantwoorde wijze te verwijderen, bij voorkeur in de daarvoor bestemde asbakken.

Dit initiatief heeft een bewonderenswaardige samenwerking teweeggebracht tussen Schoon Gorinchem, de winkeliersvereniging Hartje Gorkum en de Reinigingsdienst Waardlanden. 

Laten Schoon Gorinchem en de peukenzuiger ons inspireren om bij te dragen aan een toekomst waarin Gorinchem nog mooier wordt. Samen kunnen we de stad weer laten stralen, straat voor straat, peukenzuiger voor peukenzuiger!


 »