IFFG besteedt aandacht aan sociale media met The Cleaners

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 09:37

Op dinsdag 7 februari besteedt het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) i.s.m. Stichting Goeie Grutten aandacht aan sociale media en democratie. Meer en meer hoor je geluiden over zorgen als het gaat over de sociale media en digitalisering van onze leefomgeving. Want wie bepaalt eigenlijk wat wij te zien krijgen en welke invloed heeft dat op ons dagelijks leven?

Bij deze IFFG Special staat de boeiende documentaire The Cleaners op het programma. Het belang van de sociale media is groot en divers. Hoe zorgen wij met elkaar dat de democratie in stand blijft en mensenrechten worden bewaakt? Hierover gaan we in gesprek met twee gastsprekers die zich hier dagelijks mee bezig houden.

Directeur Evelyn Austin van Bits of Freedom en voormalig politicus en ondernemer Kees Verhoeven komen deze middag naar Gorinchem. Verhoeven lanceerde onlangs zijn boek De democratie crasht. Zij beschouwen wat we zien in de documentaire en gaan met het publiek in gesprek.

Regisseurs Hans Block en Maurice Riesewieck kaarten in hun documentaire The Cleaners een thema aan dat iedereen raakt. Dat fake news wordt rondgepompt wisten we al. En dat online gedrag bepaalt wat ieders tijdslijn op sociale media toont, is ook bekend. Maar dat er dagelijks tienduizenden Filipijnse content moderators bezig zijn om te bepalen wat er überhaupt op het web te zien is? Zodat onze tijdslijnen gezellig of op zijn minst geweldloos blijven: dat bleef tot voor kort verborgen. ‘The Cleaners’ stelt niet alleen belangrijke vragen over de situatie van onze internetopruimers, maar ook over de gevolgen voor de democratie en de vrije uitwisseling van informatie, als jonge, katholieke Filippijnen, zonder veel opleiding of begeleiding, beslissen wat wij te zien krijgen.

Betrokken bij de samenleving of nieuwsgierig naar wat je zelf kunt doen? Kom dan naar de Goeie Grutten - IFFG Special Sociale Media & Democratie en praat mee. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht.

Meer informatie en aanmelden voor deze special op dinsdag 7 februari om 16.00 uur in Theater Peeriscoop: www.iffg.nl

Foto IFFG: Goeie Grutten IFFG special Energie & Democratie in 2021