Voorjaarsvakantie bomvol activiteiten op Slot Loevestein

Gepubliceerd op 16 februari 2023 om 09:00

Het is januari 1795. Al maanden belegeren de Fransen de oevers van de Waal. Dankzij ons geheime wapen, de waterlinie, komen ze niet verder. Maar als de vorst in januari inzet, is er geen houden aan. De waterlinie is een ijslinie geworden en de Fransen komen er met man en macht overheen.

Er wordt kort maar hevig gevochten rondom Loevestein, Woudrichem en Gorinchem. Aan beide zijden zijn slachtoffers te betreuren, maar dan capituleren de drie Nederlandse plaatsen en nemen de Fransen het gezag over. Loevestein wordt ingericht als ziekenhuis én blijft daarnaast ook gevangenis voor krijgsgevangenen. Loevestein is door zijn strategische ligging voor de Fransen ook belangrijk ter bescherming van Gorinchem, deze stad is de doorvoer route vanuit het zuiden richting Amsterdam. Een bonus voor de Fransen is dat bij Loevestein enorme voorraden kruit opgeslagen liggen.

Aan het einde van de Franse tijd vind er een belegering rondom Gorinchem plaats die de stad bijna verwoestte. Wat gebeurde er met Woudrichem en, vooral, met Loevestein tijdens en na die belegering? De professionele en enthousiaste museumgidsen vertellen je daar graag over in de voorjaarsvakantie van 18 februari t/m 5 maart.

Bomvol activiteiten

Deze voorjaarsvakantie zit weer bomvol activiteiten. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Sluit je aan bij een workshop? Dwaal door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. In het paviljoen kun je kijken bij de tingieter met zijn verzameling tinnen figuurtjes die een belegering uitbeelden. En deze vakantie is je laatste kans om de tijdelijke tentoonstelling ‘Denkend aan water’ te bezoeken. Deze stopt op 5 maart.

(meer tekst onder foto)

foto: Renny de Graaff

Sluit je aan bij de soldatenschool

Nieuwe soldaten opgelet! Ter verdediging van het slot en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zal een nieuwe soldatenlichting plaatsvinden op Slot Loevestein op 25 en 26 februari.

Leer de handelingen van het laden van het geweer en het vechten in een groep, want vechten doe je niet alleen! Hoe doe je kruit en een kogel in een musket? Hoe gebruik je een laadstok? Hoe moet je “in rijen en gelederen” schieten? Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval?

1001 bommen en granaten

In de voorjaarsvakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp. Op
verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Praktische informatie

In de voorjaarsvakantie is Loevestein van 18 februari t/m 5 maart elke dag open van 10:00 – 17:00 uur. Een kaartje koop je online of aan de kassa. Voor alle informatie en activiteiten check je voor je bezoek de website, www.slotloevestein.nl/agenda/voorjaarsvakantie.