Schotse ontdekking op Slot Loevestein

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 16:40

Deze meivakantie vertellen de museumgidsen over de Schotse ontdekking op Loevestein. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd er pleisterwerk in een ruimte van de Commandeurswoning gestript en vanachter het behang kwam een Schotse muurschildering tevoorschijn. Wat is er te zien? En waarom is dat zo uniek? Waarom zaten er überhaupt Schotten gelegerd op
Loevestein? En hoe kunnen we hun aanwezigheid vandaag de dag nog merken op en rond het kasteel? Kom alles over de Schotse ontdekking te weten van 22 april t/m 7 mei.

Bomvol activiteiten\Deze vakantie zit ook bomvol extra activiteiten

Ga op ontdekking en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en zet de vesting onder water met het waterspel. Sluit aan bij een workshop protestborden maken, luister ademloos naar een verhaal van de gidsen en dwaal door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. Op 5 mei zijn er allerlei extra activiteiten zoals een workshop ganzenveer schrijven onder leiding van Hugo de Groot.

Tentoonstelling Monddood

Afgelopen maand is de nieuwe tentoonstelling Monddood: Politiek gevangen met bijzonder veel media-aandacht geopend. Dat was niet voor niks. De indrukwekkende tentoonstelling grijpt aan en is bijzonder relevant en urgent. Het monddood maken van politieke tegenstanders door ze gevangen te zetten, is een verhaal met een lange, wereldwijde geschiedenis. Rijksmuseum Slot Loevestein en Amnesty International vertellen dat verhaal in deze tentoonstelling. In de voormalige staatsgevangenis Loevestein zijn cellen nagebouwd. Aan de buitenkant lees je de officiële aanklacht tegen o.a. de
Loevesteinse factie, Aleksej Navalny en Filep Karma. Door de elastische tralies stap je de cel binnen en kom je erachter welk verhaal de veroordeelden zelf vertellen. Daarnaast is het kunstwerk, de ‘empty chair’, van Maarten Baas te bezichtigen. Een vijf meter hoge stoel, ontworpen voor nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivisit Liu Xiaobo, die symbool staat voor de onderdrukking van schrijvers, journalisten, kunstenaars en activisten in strijd voor mensenrechten. Op de protestzolder lees en hoor je meer over actievoeren, de zin daarvan en de hoop en kracht die het de politieke gevangen geeft. Ook kun je zelf in actie komen met het oneerlijke tafelvoetbalspel.

(meer tekst na foto)

Replica Cel Navalny

Als aanvulling op de tetoonstelling staat een replica van de gevangeniscel van Alexei Navalny tijdelijk op de vestingwal van Loevestein. De cel is nog tot en met 6 mei toegankelijk voor bezoekers van het slot. Stap in de cel van 6m 2 en ervaar heel even hoe het voelt om een politieke gevangene te zijn.

Praktische informatie

In de meivakantie is Loevestein van 22 april t/m 7 mei elke dag open van 10:00 – 17:00 uur. Een kaartje koop je online of aan de kassa, de museumkaart en vestingpas zijn geldig. Voor alle informatie en activiteiten check je voor je bezoek de website, www.slotloevestein.nl/agenda/meivakantie.

 foto: Billie Jo Krul