50 Jaar Symposion

Gepubliceerd op 16 april 2024 om 17:39

In 1974 stond Gorinchem in het teken van het Symposion. In deze innovatieve  kunstmanifestatie speelden geometrische abstractie en natuur de hoofdrol. Lokale  en internationale kunstenaars werden verbonden met bedrijven uit de regio. Uit  deze samenwerkingen zijn beelden voortgekomen die nog altijd een  toonaangevende rol spelen in de publieke ruimte van de stad. Deze werken, van  onder andere Ad Dekkers, Ewerdt Hilgeman, Herman de Vries, Ryszard Winiarski  en François Morellet vertegenwoordigen een uniek artistiek tijdsbeeld dat nog  altijd vele kunstliefhebbers op de been brengt.  

In 2005 en 2015 werd met het Symposion de brug geslagen naar het heden, met  opnieuw aandacht voor kunst in de openbare ruimte en een uitgebreid  activiteitenprogramma.

Vijftig jaar na het geboortejaar van het Symposion kijkt Gorinchem terug op deze  kunstmanifestatie en alles wat er uit voortkwam. Stichting Symposion Gorinchem,  Stichting Strand Links, ManiVesta, Regionaal Archief Gorinchem en het Gorcums  Museum sloegen de handen ineen en startten een initiatief om een cultureel  programma samen te stellen waarin heden en verleden elkaar ontmoeten. Het  resultaat zal vanaf 14 juni 2025 op diverse locaties in de Gorcumse binnenstad te zien zijn.

Vdeo: GP-TV  

archief: 6 juli 2012