Hendrick Hamelmuseum neemt deel aan eerste Cultuurnacht van Gorinchem

Gepubliceerd op 17 mei 2024 om 10:13

Het Hendrick Hamelmuseum doet mee aan de eerste Cultuurnacht in Gorinchem op 7 juni. Het museum opent zijn deuren om 20.00 uur. Tijdens de Cultuurnacht zal in elke kamer een gids aanwezig zijn om bezoekers te verwelkomen en het verhaal te vertellen van de avontuurlijke zeeman Hendrick Hamel.

Bezoekers kunnen genieten van de muziek van Wout en Yvonne in de tuin van het museum, die optreden van 21.00 uur tot middernacht. Daarnaast biedt een bezoek aan het museum de kans om de prachtige schilderijententoonstelling van Piet de Hoon te bewonderen. Zijn werken geven een prachtig beeld van de stad zoals die tientallen jaren terug was.

eigen foto - Wout en Yvone

Tijdens de Cultuurnacht, evenals op andere tijden, kunnen bezoekers de nieuwste aanwinsten van het museum bewonderen. Het museum heeft onlangs een prachtige gravure ontvangen van een anonieme donateur. Deze levendige gravure, vervaardigd door Nicolaas Jansz. Wydtmans (1570-1642) in het jaar 1600, toont de vestingstad met herkenbare kenmerken zoals de Lingehaven, de stadspoorten en de Grote Kerk. Een andere recente schenking aan het museum is een gravure van het eiland Decima, gemaakt door Thomas Salmon in 1736, waar Hendrick Hamel en zijn gezelschap van 14 september 1666 tot 23 oktober 1667 verbleven en waar Hamel zijn journaal schreef.

Deze zomer en het komende najaar staan in het museum nog meer activiteiten op het programma, zoals de Hameldag in augustus. In oktober, de Maand van de Geschiedenis, werkt het Hendrick Hamelmuseum samen met het Gorcums Museum voor enkele lezingen. Onder andere door Valentine Wikaart, die onderzoek deed naar de VOC, de compagnie waar Hendrick Hamel als zeeman aan verbonden was.