Cultuurmaand 2024 feestelijk van start gegaan!

Gepubliceerd op 4 juni 2024 om 13:10

Op zaterdag 1 juni werd de Cultuurmaand van 2024 feestelijk ingeluid. De opening vond plaats op het station, waar de hal gevuld werd met de prachtige klanken van Helga Buitelaar's Zangwerkplaats en de energieke tonen van BLUB (Bliekse Ukelele Bende). De plafondplaten trilden letterlijk op hun plek door de krachtige muziek.

Wethouder Fathi Polatli gaf een inspirerende openingstoespraak: "De Cultuurmaand is een prachtig initiatief dat laat zien hoe rijk en divers onze stad is. Het biedt een podium aan iedereen, ongeacht achtergrond of wijk. Samen maken we cultuur toegankelijk en zichtbaar voor alle inwoners van Gorinchem."  Daarna volgde Ariene Ruwaard die een van haar gedichten voordroeg. Dit gedicht behoort tot een van de 16 die men tijdens een stadswandeling kan lezen.

De hele dag bruiste de stad van culturele activiteiten. Aan de Havendijk, bij de Lingehaven, werd een spannende drakenbootrace gehouden, waarbij het geluid van de trommels de hele dag weerklonk.

Er was echter nog veel meer te doen in Gorinchem! Op de Langendijk verbaasde een goochelaar de kinderen. In de Kelenstraat lieten diverse verenigingen hun muzikale en dansvaardigheden zien aan het enthousiaste publiek. Op de Arkelstraat zorgde een badmeester, gezeten op zijn hoge stoel, voor hilariteit, terwijl een badjuffrouw kinderen in bad zette voor grappige foto's. De badmeester riep met luide stem voorbijgangers toe die volgens hem in de verkeerde baan zwommen, wat veel gelach veroorzaakte.

In de Gasthuisstraat kon men prijzen winnen door aan het Rad van Fortuin te draaien, en in de Tinnengietersteeg kon men genieten van een spelletje midgetgolf.

Het Melkpad was omgetoverd tot een gezellige Franse markt met allerlei leuke kraampjes. Een straatkunstenaar was druk bezig met het schilderen van Metropole, en er waren verschillende muzikale en andere optredens, waaronder een prachtige voorstelling van balletschool Papillon onder leiding van Anja Rietveld.

Het was een fantastische dag in Gorinchem, mede mogelijk gemaakt door het droge weer!