Home » Diversen » Strip ‘1672 – Het Rampjaar’ te volgen bij Mooi Gorinchem

Strip ‘1672 – Het Rampjaar’ te volgen bij Mooi Gorinchem

Gepubliceerd op 4 mei 2022 om 16:03

Vanaf 11 mei 2022 presenteert Mooi Gorinchem op zijn sociale media en website een spannend en leuk vervolgverhaal voor alle leeftijden: ‘1672 – Het Rampjaar’, door historicus en striptekenaar Roel Mulder. Volg van week tot week hoe Nederland 350 jaar geleden werd binnengevallen door Frankrijk, en hoe in deze oorlog het water de strijd besliste. En welke rol Gorinchem en de regio hierin speelden!

Rampjaar
Dit jaar wordt herdacht hoe 350 jaar geleden Nederland een heus Rampjaar beleefde. Maar wat gebeurde er toen eigenlijk? De komende maanden beleef je het op de sociale kanalen van Mooi Gorinchem, de toeristische-promotie organisatie voor deze mooiste vestingstad van Nederland. Historicus en striptekenaar Roel Mulder vertelt het verhaal van het Rampjaar 1672 op zijn heel eigen manier na. Een verhaal over Gorinchem, maar ook over de Hollandse Waterlinie en Nederland als geheel.

Heftig
‘Natuurlijk is het lang geleden,’ vertelt Roel Mulder. ‘Maar het blijft een spannend verhaal. Heftig ook: buitenlandse legers trokken plunderend door het land, de bevolking sloeg op de vlucht. Dat Gorinchem uiteindelijk gespaard bleef, en dat Nederland de Fransen kon tegenhouden, was te danken aan het onder water zetten van een groot gebied, van Gorinchem tot Muiden. Het gebied dat we nu kennen als de Oude Hollandse Waterlinie.’ Deze linie, waarin Gorinchem een van de belangrijkste vestingsteden was, bestaat dit jaar dus óók 350 jaar. Maandenlang stond in 1672 het land onder water, waardoor de Fransen niet konden doorstoten naar het westen van Nederland. Maar je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld de boeren in de omgeving hier niet blij mee waren. Ze probeerden zelfs regelmatig de onderwaterzetting te saboteren!” 

 


«   »