Home » Diversen » Nieuwe expositie in Molen de Hoop

Nieuwe expositie in Molen de Hoop

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 11:25

Zaterdag 7 mei werd aan de Dalemwal bij Molen de Hoop een expositie geopend. De opening werd verricht door afgevaardigden van molenstichting SIMAV, eigenaar van korenmolen De Hoop. De oude brandweerladder werd gebruikt om sleutels op te halen op de omloop van de molen. Beneden werden de sleutels in ontvangst genomen en konden de deuren van de molen geopend worden.
foto: GP-buro

Rond 1916 verdween een markant bouwwerk die eeuwen het gezicht van Gorinchem vanaf de rivier de Merwede bepaalde. Oliemolen De Eendracht moest het veld ruimen. Vanaf halverwege de zeventiende eeuw was deze molen in werking, eerst als run- of schorsmolen, een kleine eeuw later omgebouwd tot oliemolen. (Meer tekst onder foto)

Gelukkig is er nog een schat aan foto’s bewaard gebleven als herinnering aan de molen. Deze foto’s zijn vanaf 7 mei te zien op de etage van korenmolen De Hoop.

Ook zal een herontdekte brandweerladder uit 1896 te zien zijn. Na 40 dienstjaren bij de Gorkumse brandweer werd de ladder nog een tijd gebruikt voor onderhoud aan lantaarnpalen. Daarna werd het gevaarte gered van de schroothoop door aankoop van een liefhebber.


«   »