Home » Diversen » Kleinzoon piloot onthuld herinneringsbord

Kleinzoon piloot onthuld herinneringsbord

Gepubliceerd op 31 mei 2022 om 15:01

Tijdens de Tweede Wereldoorlog op 22 juni 1943 crashte een Amerikaanse B17 Bommenwerper nabij Arkel. Samen met een groep jonge Amerikanen van het Corps of Cadets van Virginia Tech University en een afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade heeft de kleinzoon van een bemanningslid van die B17 een herinneringsbord onthuld. 

foto: Links Wiliam Andrews van de Amerikaanse Ambassade en rechts kolonel Don Russell

 Don Russell zijn grootvader was piloot van de bommenwerper die bij Arkel is neergestort. Hij is kolonel en begeleider van deze cadetten op Virginia Tech en komt elk jaar met een groep jonge cadetten naar Europa om ‘oorlogsmonumenten’ te bekijken; naast de bekende locaties zoals Arnhem, Nijmegen en Oosterbeek komt deze groep ook naar het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren.

Naast een museumbezoek fietsen zij ook de herdenkingsroute voor neergestorte piloten. Deze route is de afgelopen tijd uitgebreid met o.a. een bord in Zuilichem voor de neergestorte Halifax-bommenwerper. Ook het bord in Arkel wordt aan de route toegevoegd. De cadetten volgen een opleiding Leadership en komen te werken bij de marine, luchtmacht of landmacht maar kunnen ook bij de overheid terechtkomen.

De WO2 herinnerings-route is te vinden via www.beleefroute.nl of via de website van het museum www.egvl.nl . De route start bij het Vliegeniersmuseum op fort Vuren.

foto: De cadetten staan bij het herinneringsbord in Hellouw waar het vliegtuig van Basil Scarff tijdens WO2 is neergestort

foto's: Vliegeniersmuseum


«   »