Home » Diversen » Rijkswaterstaat koelt 4 bruggen in de regio Zuid-Holland

Rijkswaterstaat koelt 4 bruggen in de regio Zuid-Holland

Gepubliceerd op 20 juli 2022 om 10:57

Sinds dinsdagmiddag 19 juli 2022 koelt Rijkswaterstaat de Spijkenisserbrug, Merwedebrug (A27), Brug over de Noord (N915) en de verkeersbrug Dordrecht. Bij de  Merwedebrug koelt een blusboot de onderkant van de brug met water.

Bron en foto's: Rijkswaterstaat

Koele bruggen

Door te koelen beperken we het uitzetten van de stalen brugonderdelen vanwege de hoge temperaturen. Hiermee willen we hinder voor (vaar)weggebruikers en schade aan de bruggen voorkomen.

Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelen we bij voortdurende en/of extreem hoge buitentemperaturen bruggen.

Het koelen voorkomt hinder voor (vaar)weggebruikers. Er gelden geen aanvullende verkeersmaatregelen voor weggebruikers.

Monitoring door data uit sensoren

In de periode 2020-2022 zijn op diverse stalen bruggen sensoren aangebracht die informatie geven over het effect van hitte en koelen op de brug. Dit gebeurt ook bij de Merwedebrug (A27).

Bij hitte kunnen we op basis van de data besluiten om een koelplan in werking te stellen en maatregelen in te zetten. De beschikbare data helpt ook bij het efficiënt inzetten van materieel, waardoor kosten worden bespaard en hinder voor de omgeving beperkt wordt.


«   »