The Mall jongerenbeweging bij Vita College

Gepubliceerd op 10 maart 2023 om 10:37

Een jongerencentrum in school? Jazeker! Op woensdag 8 maart 2023 werd op het Vita College in Gorinchem officieel het jongerencentrum in school geopend. Dat werd gevierd met muziek, vreugde en hapjes en drankjes gemaakt door de leerlingen. 

foto: Facebook Vita college

In september 2022 is The Mall Gorinchem gestart met een pilot van jongerenwerk in school. Naar aanleiding van de goede ervaringen van het jongerenwerk binnen school heeft dit een positief vervolg gekregen in het schooljaar 2022-2023. De jongerenwerkers zijn proactief aanwezig binnen school en leggen contact met de leerlingen. Daarbij bieden ze laagdrempelig activiteiten aan, een luisterend oor en coaching wanneer hier behoefte aan is. Teamleider van het Vita College, Pascale Mol vertelt: “Door de ondersteuning van The Mall in de school, komen de leerlingen beter aan ontspanning toe. De jongerenwerkers staan klaar voor een activiteit of laagdrempelig gesprek. Zo is er ruimte om wat bagage los te laten en prettiger de dag door te komen.” 

In november 2022 heeft The Mall een behoeftepeiling in de klassen gedaan ter bevordering van een rijkere schooldag. Daarin werd de schoolbeleving inzichtelijk gemaakt en werden behoeften zichtbaar. Dit heeft geresulteerd in een eigen jongerenruimte binnen school. Een plek waar jongeren kunnen ontspannen en op laagdrempelige wijze positief contact met andere leerlingen kunnen vinden. Of het nu gaat om een potje poolen, air-hockey, gamen op een PlayStation 5 of Nintendo switch, of tafeltennis, het is allemaal te vinden binnen het jongerencentrum in school. Op deze wijze wordt er bijgedragen aan het traject Rijke Schooldag en wordt er letterlijk en figuurlijk ruimte gecreëerd voor de belevingswereld van jongeren. 

(meer tekst onder foto)

Foto gemaakt door: Casper van Sligtenhorst

Binnen een maand tijd is het jongerencentrum helemaal verbouwd en ingericht, mede dankzij de financiële ondersteuning vanuit de Rijke Schooldag en de inzet van leerlingen. Zo werden er muren geverfd, tafels gebouwd, stoelen in elkaar gezet en pooltafels gesjouwd. Jongerenwerker Rayban Lee: “Het is mooi om te zien hoe jongeren, het onderwijs en het jongerenwerk samen kunnen bouwen aan een plek die bijdraagt aan de groei van jongeren. Daarmee versterken we elkaar en de ontwikkeling van jongeren.” 

Na al het harde werk genieten jongeren ook van hun eigen ruimte. Jongeren die hun schoenen uitdoen en op de bank hangen, een hapje of drankje pakken, een boks geven na een mooi doelpunt en goede gesprekken hebben aan de tafel. Het jongerencentrum creëert een vertrouwde en veilige omgeving waar jongeren zich nu al thuis lijken te voelen. 

Foto gemaakt door: Casper van Sligtenhorst


«   »