Jongerenvertegenwoordigers met Nederlandse onderhandelingsdelegatie naar de COP27 klimaattop in Egypte

Gepubliceerd op 3 november 2022 om 08:55

Sarah Oey (23) en Dennis Jansen (24), jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling, vertrekken aanstaande zaterdag 5 november naar Sharm-El-Sheikh in Egypte als onderdeel van de Nederlandse delegatie voor de jaarlijkse VN-klimaattop. Op de conferentie vertolken zij twee weken lang de stem van jongeren in Nederland tijdens internationale onderhandelingen, gesprekken met beleidsmakers en bij verschillende side-events. 

Jongerenvertegenwoordigers 

Jongerenvertegenwoordigers vormen de brug tussen jongeren in Nederland en de internationale politiek. Om dit te realiseren verzamelen de jongerenvertegenwoordigers, samen met een werkgroep, de meningen en ideeën van jongeren door heel het land. Dit doen ze onder andere door gastlessen en workshops te geven op scholen, evenementen te bezoeken en activiteiten te organiseren. Alle meningen en ideeën die de jongerenvertegenwoordigers verzamelen, bespreken ze vervolgens met politici, beleidsmakers en binnen officiële regeringsdelegaties.  

Op deze manier krijgen jongeren een stem in de onderhandelingen tijdens klimaatconferenties, die bepalend zijn voor de leefbaarheid van de wereld voor henzelf én voor toekomstige generaties. Na een deelname aan een conferentie koppelen jongerenvertegenwoordigers de ervaringen, opvattingen en kennis die ze daar opdoen terug naar jongeren in Nederland, zodat die vervolgens weten wat er internationaal is afgesproken.  

COP27 

Dit geldt ook voor de aankomende COP27 in Egypte. Hier staan onder andere ontmoetingen met Nederlandse ministers en bewindspersonen als Rob Jetten en Mark Rutte, maar ook internationale beleidsvoerders op de agenda van de jongerenvertegenwoordigers. Het doel is om de stem, ideeën en zorgen van jongeren in Nederland zo veel en duidelijk mogelijk te laten horen tijdens de conferentie. Dennis en Sarah zetten zich onder andere in voor thema’s en onderwerpen als luchtkwaliteit, klimaatrechtvaardigheid, adaptie en mitigatie en jongerenparticipatie.  

NJR 
NJR (Nationale Jeugdraad) is de springplank van de nieuwe generatie, met als doelstelling de deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving te stimuleren en ondersteunen; zorgen dat jongeren hun kracht kennen, ontwikkelen en inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen. 


«   »