Kunstmanifestatie ManiVesta in Gorinchem

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 09:02

Tekst: Fred Mertens

24 en 25 juni 2023

ManiVesta 2023 is de nieuwe naam van de bekende Culturele Route die in 2019 voor de laatste keer werd gehouden en twee jaar geleden door Covid-19 niet door mocht gaan. Veel voorbereidingstijd dus voor Anja Kok, Miriam Kocken en Mandy Sharabani, bestuursleden van de Stichting ManiVesta voor de nieuwe 

editie van deze kunstmanifestatie die op 24 en 25 juni de bezoeker zal voeren naar 30 historische gebouwen en de huiskamers van 'gewone' Gorcumers. Een beetje gluren bij de buren dus.

ManiVesta is de Culturele Route, vertrouwd en vernieuwd. Nu met het thema "Thuiskomen" dat is uitgebeeld door een 60-tal kunstenaars, uit Gorcum maar ook van daarbuiten.

Anja en Miriam, het duo dat vier jaar geleden voor 't eerst samen exposeerde in het Ministerie van Beeld in de Molenstraat, zijn bestuursleden van de vernieuwde uitvoering van de Culturele Route èn de bedenkers van ManiVesta©. Miriam verzon de naam en Anja het logo.

(meer tekst onder foto)

Archieffoto 2019: GP-buro

Wat kan de bezoeker verwachten? "Tijdens een prachtige wandeling door de Gorcumse binnenstad kijken naar eigenzinnige en vernieuwende kunst gebaseerd op het thema 'Thuiskomen'. De 60 deelnemende kunstenaars hebben dit thema soms letterlijk, soms heel breed geïnterpreteerd en soms de emotie van je comfortabel voelen uitgebeeld. De kunstenaars zijn beide dagen aanwezig. De gedachte is dat je in een huiselijke of historische omgeving met de kunstenaar en de bewoners kan praten over kunst en over het pand en natuurlijk het pand of de tuin kan bewonderen." De locaties zijn te herkennen aan de gele vlaggen met het ManiVesta logo erop.

Hoe zijn jullie aan de panden gekomen? "De historische panden kenden we al en van sommige woonhuizen kenden we de bewoners. Maar we wilden wel een mooie route zonder al te grote afstanden tussen de panden. Bij een aantal interessante huizen hebben we gewoon aangebeld en gevraagd of ze mee wilden doen aan ManiVesta. De meeste bewoners waren heel enthousiast en wilden graag meewerken."

Maar wat hang of zet je nou waar? Jullie zijn toch geen gaten gaan boren of gaan timmeren in een woonhuis? "Nou nee, we kenden de ingezonden kunstwerken en wisten eigenlijk al snel welke kunstwerken op welke plek moesten komen. Soms hebben bewoners hun eigen kunst van de muur gehaald om ruimte te maken maar er wordt ook gebruik gemaakt van losstaande panelen. Alles natuurlijk in goed overleg met de bewoners en de kunstenaars."

De opening van ManiVesta is op zaterdag 24 juni om 11.00 uur in het Gorcums Museum. Bezoekers worden welkom geheten door Anja en Miriam en dichterlijk verrast. Buiten treedt de Gorcumse formatie BreakSquad op en maakt Rosa Robijn een rondje op haar gepimpte scooter die ook in het Gorcums Museum is te bewonderen. Om 12.00 uur start ManiVesta.

Plattegronden en programma boekjes zijn gratis verkrijgbaar op de locaties (zolang de voorraad strekt).

Voor meer informatie: https://www.manivesta.nl


«   »